La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell d'Europa, Charles Michel, arribant a la roda de premsa posterior a la cimera (Aris OIkonomou / Reuters)

La UE, encallada amb el control de les exportacions de les vacunes

Només un 5% de la població europea està immunitzada i els 27 pressionen per aconseguir les dosis pactades

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea acorden reforçar el control de les exportacions de vacunes i es comprometen a accelerar el ritme de producció i distribució de la vacuna davant dels incompliments de les farmacèutiques.

De la cimera virtual dels caps d'estat dels 27 membres de la Unió, que acaba avui després de dos dies, també en surt l'aval polític al passaport de vacunació per obrir el turisme a l'estiu.

El primer trimestre de l'any acaba només amb el 5% de la població adulta immunitzada pels retards, sobretot, de la farmacèutica AstraZeneca, que només haurà entregat un terç de les vacunes compromeses.

En acabar la cimera, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha volgut transmetre el missatge que només la cooperació entre els estats salvarà la campanya:

"Tenim la necessitat imperiosa de seguir treballant per millorar a Europa la producció de les vacunes i la distribució entre els estats membres."

Critiquen la no reciprocitat de Londres

Els incompliments dels terminis de distribució d'AstraZeneca han complicat l'estratègia comuna de vacunació entre els països europeus, i han provocat fins i tot algunes esquerdes.

A més, el fet que el Regne Unit hagi assolit uns elevats ritmes de vacunació --la meitat de la població ha rebut com a mínim la primera dosi-- i que l'executiu de Boris Johnson atribueixi l'èxit al Brexit no ha agradat gens al club europeu.

Segons la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, des del desembre del 2020 la UE ha exportat 77 milions de dosis, de les quals 21 milions han anat al Regne Unit. De Londres, en canvi, no ha arribat una sola vacuna, segons les fonts europees.

Per això Brussel·les ha reforçat aquest dijous el mecanisme d'exportacions: per permetre la venda dels fàrmacs produïts en territori comunitari a països tercers es tindrà en compte si els lots també s'exporten a la UE i quants ciutadans ha vacunat l'estat que els distribueix. 

El president de França, Emmanuel Macron, no ha estalviat crítiques cap a la burocràcia europea, a la qual atribueix part de la responsabilitat dels retards: "Hem de simplificar dràsticament la nostra resposta, som presoners de la nostra pròpia burocràcia. Hem de ser més ràpids i més forts".

 

Evitar una guerra comercial

No hi ha consens, però, en tots els canvis que ha proposat la Comissió, davant la possibilitat que es posi en risc la cadena de subministrament global de producció de la vacuna. I és que la Unió Europea depèn de l'exterior per obtenir els components per fabricar-ne: els Estats Units o l'Índia.

El primer ministre portuguès, António Costa, que té la presidència de torn de la Unió Europea, assegura que l'objectiu és assegurar el compliment dels contractes i evitar una guerra comercial

"Les armes són armes, però l'objectiu no és la guerra, és una cooperació pacífica. Quan la UE diu que utilitzarà totes les armes no vol dir que la primera que utilitzem sigui el bloqueig de les exportacions."

Bèlgica és un dels principals productors de vacunes de la Unió. Pel seu primer ministre, Alexander De Croo, la prohibició d'exportar només es pot utilitzar "de forma selectiva i com a últim recurs" contra els productors que no respecten els acords pactats.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, va assenyalar ahir que hi hauria d'haver un acord entre la Unió Europea i el Regne Unit per resoldre la disputa al voltant d'AstraZeneca i que podria arribar aquest cap de setmana.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat suport a la proposta de la Comissió d'enfortir els mecanismes de transparència i fer complir els compromisios contractuals.

A més, va demanar que s'acceleri la tramitació del certificat de vacunació, una mesura clau per a un país com Espanya, l'economia del qual té una forta dependència del turisme.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut