Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (EFE/Yves Herman)

La UE, "disposada a debatre" ara la suspensió de patents de les vacunes contra la Covid

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, respon d'aquesta manera a la proposta llançada pels Estats Units

RedaccióActualitzat

La Unió Europea està "disposada a debatre" la suspensió temporal de les patents de les vacunes contra la Covid-19 proposada aquest dimecres pel govern dels Estats Units, amb la finalitat de facilitar-ne la producció i accelerar la vacunació arreu del món.

Així ho ha assegurat, aquest matí, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

"La Unió Europea està disposada a debatre qualsevol proposta que abordi la crisi d'una manera eficaç i pragmàtica", ha dit, abans d'afegir:

"És per això que estem disposats a discutir de quina manera pot ajudar a assolir aquest objectiu la proposta dels Estats Units de renúncia a la protecció de la propietat intel·lectual de les vacunes."


Von der Leyen ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en la inauguració de la conferència sobre "L'estat de la Unió" que es fa a la ciutat italiana de Florència.

 

Merkel s'oposa a l'alliberament de patents

Els líders europeus abordaran aquest divendres l'aixecament de les patents durant un sopar en el marc de la Cimera Europea Social de Porto.

Fins ara, la majoria d'estats s'havien mostrat reticents a aquesta idea i Brussel·les insistia que, per a la UE, la primera opció havia de ser impulsar la producció i exportació de fàrmacs als països en vies de desenvolupament.

Aquesta estratègia ha començat a virar en les últimes hores i, per exemple, el president francès, Emmanuel Macron, ha dit que està "absolutament a favor" de la mesura.

En canvi, la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat contrària a alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19, que creu que pot generar "greus complicacions". Una portaveu del govern alemany ha dit a diversos mitjans europeus que "el que limita la producció de vacunes és la capacitat de fabricació i els alts estàndards de qualitat, no les patents".

 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, aquesta setmana durant una reunió telemàtica
La cancellera alemanya, Angela Merkel, aquesta setmana durant una reunió telemàtica (Reuters / Annegret Hilse)

 

Putin, també favorable a suspendre patents

El president rus, Vladimir Putin, també s'ha mostrat favorable a la iniciativa de suspendre les patents de les vacunes. Putin ha assegurat que "Rússia donaria suport a l'enfocament" de diversos països en aquesta línia:

"A Europa hi ha una idea que val la pena observar: eliminar la protecció de la patent de les vacunes contra la Covid-19"

Segons el mandatari rus, la iniciativa de suspensió temporal de les patents es correspon amb les regles de l'Organització Mundial del Comerç, que preveu aixecar la protecció de la propietat intel·lectual en situacions extraordinàries i "la pandèmia és una situació extraordinària", ha remarcat.

Putin ha destacat que, en la situació actual, "no s'ha de pensar a obtenir el màxim benefici, sinó a garantir la seguretat de les persones".

 

El president rus, Vladimir Putin
El president rus, Vladímir Putin (Reuters / Alexei Druzhinin)

 

L'aixecament de les patents de les vacunes contra la Covid, i també de les proves per detectar-la i dels tractaments existents, és una petició que desenes de països van traslladar fa mesos a l'Organització Mundial del Comerç, per facilitar la lluita mundial contra la pandèmia.

Fins ara, però, tant els Estats Units com altres productors de vacunes, entre els quals la Unió Europea, s'oposaven a aquesta suspensió, amb l'argument que la propietat intel·lectual és un incentiu per al desenvolupament.


"Notícia històrica"

Preguntat sobre aquesta proposta de suspensió de les patents, Daniel Prieto-Alhambra, professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, no ha dubtat a qualificar-la de "notícia històrica".

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Prieto-Alhambra ha admès que dubta que l'alliberament de patents augmenti "de manera exponencial" la producció de vacunes, perquè "produir vacunes no és una tasca fàcil".

Pensa, però, que "algun efecte tindrà" i remarca que cal monitoritzar "amb molta cura" la producció d'aquestes vacunes, fer-ne un molt bon "control de qualitat".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut