La UE desconfia de WhatsApp i demana als seus treballadors canviar a Signal

Les institucions europees consideren que Signal és una aplicació més segura i protegeix molt millor la privacitat de les dades

Vicky Miró JuliàActualitzat

És l'aplicació preferida dels europeus, però a partir d'ara, per a les institucions europees, serà l'última opció. Discretament, sense aixecar polseguera, el Consell Europeu ha anat demanant als seus treballadors que deixin de fer servir WhatsApp i optin per Signal. També amb els periodistes. La consideren més segura, tot i que són reticents a fer declaracions.

"Els motius de la decisió no s'han explicat, però té tot el sentit que responguin amb aquesta coherència de protegir les dades personals dels ciutadans. De manera implícita s'està dient 'nosaltres no ens refiem que WhatsApp --i Facebook, que és al darrere-- respectin la privadesa dels ciutadans, inclosos els empleats de la Comissió Europea i, en aquest cas, els periodistes amb els quals la Comissió es comunica'", afirma Albert Cuesta, analista tecnològic.  

En el rerefons, la nova política de privacitat de WhatsApp que va entrar en vigor aquest 15 de maig i la preocupació per la seguretat en les comunicacions.

A la Comissió Europea, els treballadors van fer el canvi poc abans de l'inici del confinament, el febrer del 2020, tot i que insisteixen que no els han prohibit fer servir WhatsApp, sinó que es tracta que les comunicacions internes es facin via Signal. En canvi, al Parlament Europeu, afirmen que és una qüestió que continuen estudiant.

Per Cuesta, "és coherent que organismes públics no facin servir plataformes d'empreses privades per comunicar-se internament. "I sobretot WhatsApp, que ha demostrat repetidament el seu menyspreu per les dades personals, que és un dels cavalls de batalla de la mateixa Unió Europea", afegeix.

I és que malgrat que Signal i WhatsApp són totes dues nord-americanes, representen la cara i la creu pel que fa a les dades que emmagatzemen. Signal, una associació sense afany de lucre, només demana un número de telèfon, pràcticament igual que la russa Telegram.

En canvi, WhatsApp vol saber, per exemple, la identitat, la localització, l'historial de compres o les interaccions de l'usuari. Una informació que no es queda aquí, sinó que cada cop comparteix més amb Facebook, la xarxa social que més dades nostres captura.

 

És per això que la recomanació de Cuesta és marxar de les plataformes que tenen a veure amb Facebook, i això inclou Facebook, Instagram i el mateix WhatsApp.

"A mi em sembla molt perillós que permetem amb aquesta alegria que una empresa privada que ni tan sols és europea acumuli dades personals. Sobretot tractant-se d'una empresa que ha demostrat reiteradament el seu menyspreu per la privadesa dels usuaris", conclou.

 

I en aquest context, WhatsApp fa marxa enrere i anuncia que no desactivarà funcionalitats als usuaris que no han acceptat la nova política de privacitat; molts no ho havien fet i WhatsApp ara temia una fugida massiva cap a altres apps. Un senyal que els ultimàtums de Whatsapp hi són fins que els usuaris es planten.  

 

ARXIVAT A:
WhatsAppXarxes socials Comissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut