Vials de Moderna, Johnson & Johnson i Pfizer-BioNTech contra la Covid-19 (Reuters/Dado Ruvic)
Vials de Moderna, Johnson & Johnson i Pfizer-BioNTech contra la Covid-19 (Reuters/Dado Ruvic)

La UE demana aixecar el veto a les exportacions de vacunes abans de suspendre patents

Europa firma un nou contracte amb Pfizer-BioNTech per comprar 1.800 milions de vacunes entre el 2021 i el 2023

Actualitzat

La Unió Europea no veu la suspensió de les patents com una solució immediata per l'accés mundial a les vacunes, tot i que reitera que està oberta a estudiar-ho a llarg termini quan hi hagi una proposta concreta sobre la taula.

Ho han debatut els líders europeus reunits a la Cimera social de Porto, a Portugal. Joe Biden els va sorprendre dimecres anunciant que la Casa Blanca seria partidària de suspendre temporalment les patents de les vacunes contra la Covid-19.

Europa no veu clara la proposta de Washington i reclama que, fins que arribi aquesta suspensió de les patents, els Estats Units aixequin el veto a l'exportació de vacunes.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que el debat sobre les patents és a llarg termini i demana als països amb una producció de vacunes a gran escala que n'exportin dosis a l'exterior.

"Convidem a totes les parts a discutir sobre les exportacions, la inversió en capacitats, no només en la seva regió sinó també en d'altres, a més del debat sobre les llicències", ha dit Von der Leyen.


Contracte de 1.800 milions de dosis amb Pfizer

A la cimera de Porto, la Unió Europea ha anunciat que s'ha tancat un nou contracte amb Pfizer-BioNTech per comprar fins a 1.800 milions de dosis de la vacuna més fins a l'any 2023.

Von der Leyen diu que l'objectiu és assegurar les dosis per atendre la població més jove i alhora comptar amb els recursos per reforçar les immunitzacions i lluitar contra les noves variants de la Covid.

També ha admès que es tracta d'una gran quantitat de dosis, però ha assegurat que els estats membres tindran l'opció de "donar o revendre" les vacunes comprades. 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus VacunesUrsula von der Leyen
Anar al contingut