Olli Rehn ha comparegut a Brussel·les. (Foto: Reuters)
El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn (Foto: Reuters)
Brussel·les

La UE creu que la tensió dels mercats "no està justificada" i descarta el rescat d'Espanya i Itàlia

La Unió Europea ha reconegut aquest divendres al migdia que la intervenció pública del Banc Central Europeu (BCE), dijous a la tarda, comprant deute de Portugal i Irlanda no va tenir l'efecte esperat de tranquil·litzar els mercats. El comissari d'Afers Econòmics europeu ha reconegut que els fonaments de l'economia europea són, en general, bons, i que la virulència als mercats no està justificada. Olli Rehn ha descartat el rescat d'Espanya i Itàlia i ha defensat que els respectius governs han fet els deures. A més, ha atribuït el comportament dels mercats a una mala comunicació per part dels dirigents europeus, als quals ha demanat que facin autocrítica i tinguin la "disciplina verbal suficient" per traslladar un sol missatge coherent als inversors.

Actualitzat
Olli Rehn ha remarcat que el setge al deute espanyol i italià és "incomprensible" i ha defensat que Espanya "ha avançat de manera important en les àrees de consolidació fiscal, la reestructuració del sector bancari, la reforma de les pensions i les reformes laborals". Tot i això, ha afegit que "encara que moltes reformes ja estiguin en curs, tal com passa amb Itàlia, la implementació contundent és primordial".

"Crec que cap d'aquests països necessitarà un rescat", ha afirmat el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris europeu. "Els seus fonaments econòmics no ho justifiquen i les accions dels seus governs tampoc", ha conclòs.

"Els mercats no han reaccionat com havíem previst o com esperàvem a les mesures acordades per la Unió Europea i els caps d'estat i de govern el 21 de juliol. La propagació de la tensió al mercat dels bons de la Unió Europea no està justificada pels fonaments econòmics", ha declarat Rehn.

El dirigent comunitari ha justificat la tensió a les borses per les "dificultats per comunicar als mercats" l'acord assolit del juliol, que passa per un segon rescat de Grècia i un increment del fons destinat a futures ajudes econòmiques a estats. També ha admès, però, que és difícil concretar algunes mesures que s'acabaran de definir al setembre.

El comissari europeu ha comparegut aquest divendres per intentar tranquil·litzar els mercats de deute, que han tornat a disparar la prima de risc d'Espanya i Itàlia.

Rehn ha suspès les seves vacances, cosa que no ha fet el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que tot i ser a Portugal "està en contacte amb els líders de la zona euro", en paraules d'una de les seves portaveus.

Anar al contingut