La UE avala l'IVA reduït per a mascaretes, plaques solars, bolquers i compreses

Productes necessaris per protegir la salut pública, el medi ambient o que contribueixin a facilitar la transició digital podran tenir un IVA inferior al tipus general

RedaccióActualitzat

Els estats de la Unió Europea tindran més llibertat per escollir quins productes es beneficien d'un IVA reduït. Els ministres d'Economia i Finances de la UE han acordat per unanimitat flexibilitzar les normes comunes sobre l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) perquè les vigents tenen gairebé 30 anys.

A partir d'ara, quan un país vulgui fixar tipus d'IVA reduïts, superreduïts o zero, ja no haurà de demanar permís a la Comissió Europea. D'aquesta manera, tindran més marge per decidir a quins productes poden rebaixar els impostos, si volen. L'acord d'aquest dimarts permetria a Espanya mantenir l'IVA superreduït en productes com les mascaretes quirúrgiques o el gel desinfectant.

L'acord dels ministres d'Economia també preveu una clàusula per evitar possibles greuges comparatius entre estats: no podrà passar que un país pugui aplicar un IVA reduït a un determinat producte mentre a un altre soci comunitari no se li permeti.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, s'ha felicitat de l'acord unànime a l'Ecofin, que arriba després de gairebé quatre anys de negociacions:

"Els estats membres tindran més flexibilitat per fer que els seus sistemes d'IVA reflecteixin les decisions polítiques nacionals, tot assegurant coherència amb les prioritats europees comunes: les transicions verda i digital i, per descomptat, la protecció de la salut pública."


Productes que poden tenir un IVA reduït

Brussel·les ha actualitzat la llista de productes i serveis als quals es pot aplicar un IVA de menys del 5%. S'hi inclou, sobretot, material sanitari, de primera necessitat o aliments.

Entre aquests productes hi ha les mascaretes o els bolquers, un producte de primera necessitat que havia arribat a pagar un 21% d'IVA. També els productes d'higiene femenina, que ja van baixar del 21% al 10% i que s'espera que puguin rebaixar-se fins al 4%.

Diversos productes d'higiene femenina
Diversos productes d'higiene femenina (Europa Press/John Marshall Mantel)

La inclusió a la llista europea de tots aquests productes ha de fer més fàcil que el govern espanyol hi apliqui una rebaixa, si al Congrés hi ha una majoria favorable.

La Comissió Europea també incorpora en aquesta llista productes que promoguin la transició digital i la verda. En aquest sentit, seria possible abaixar també l'IVA de les plaques solars per produir energia neta.

Plaques solars al sostre de l'Escola Sant Vicenç de Mollet del Vallès
Plaques solars al sostre de l'Escola Sant Vicenç de Mollet del Vallès (Europa Press)

A més, s'elimina la possibilitat d'aplicar un IVA reduït a aquells productes que poden ser nocius per al medi ambient o dificultin assolir els objectius de la UE en matèria de canvi climàtic, com els carburants fòssils. I s'inclou una moratòria fins al 2032 de l'impost reduït a pesticides i fertilitzants.

Abans que la norma entri en vigor, els Vint-i-set han d'esperar un dictamen del Parlament Europeu, tot i que es tracta d'un procés consultiu perquè la posició de l'Eurocambra en aquesta qüestió no és vinculant. Tot plegat, no es posarà a la pràctica fins al 2030.

Un nadó amb bolquer
Un nadó amb bolquer (Pexels/William Fortunato)


La Moncloa veu "marge" per mantenir l'IVA reduït de les mascaretes

Abans de l'acord dels ministres d'Economia, fa un any, el govern espanyol ja havia pres la decisió de rebaixar l'impost de les mascaretes del 21% al 4%. Aleshores, la Comissió Europea va dir que no obriria cap expedient per la situació excepcional de la pandèmia de covid. La decisió del govern espanyol tenia com a límit el 31 de desembre d'aquest any i, ara, haurà de decidir què fer sobre una base més sòlida.

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha dit que "hi ha marge" per mantenir l'IVA de les mascaretes quirúrgiques a un tipus superreduït més enllà de finals d'any, "si fos necessari".

Mascaretes quirúrgiques fabricades a Tortosa
Mascaretes quirúrgiques fabricades a Tortosa (ACN/Anna Ferràs)

 

ARXIVAT A:
Comissió EuropeaEconomia de butxacaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut