Torres elèctriques al sud d'Espanya (Reuters)
Torres elèctriques al sud d'Espanya (Reuters)

La UE avala l'impost elèctric del govern espanyol, que no haurà de tornar 15.000 milions

El Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea permetrà a l'Estat continuar aplicant l'impost a la producció elèctrica: un revés per a clients i empreses que confiaven que l'impost fos anul·lat i això acabés traduint-se en una rebaixa de la factura.

Pel govern espanyol, en canvi, la sentència suposa un baló d'oxigen, ja que la derogació hauria implicat tornar 15.000 milions d'euros recaptats des del 2012. Segons el tribunal europeu, l'impost grava la producció i en cap cas és un impost indirecte per als consumidors. Des del sector, però, asseguren que l'efecte el paguen mes a mes els clients.

El cas neix d'una reclamació d'una empresa valenciana que demanava al jutge el retorn del que havien pagat en concepte de l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica (IVPEE). Consideraven que aquest impost s'acaba carregant en el consumidor final de l'electricitat.

En canvi, el govern espanyol argumenta que l'IVPEE és un tribut directe que grava la producció d'electricitat, sense repercussió final en el consumidor. En la seva sentència, el Tribunal de Justícia de la UE considera que les directives europees no s'oposen que els estats estableixin un impost que gravi la producció d'energia elèctrica.

A més, el tribunal europeu diu que, tècnicament, l'impost no repercuteix en els consumidors, perquè no hi ha un mecanisme formal establert per llei per carregar aquest impost a la factura. Segons el tribunal, si l'aplicació de l'IVPEE acaba produint l'efecte d'un increment de preu, això no és suficient per invalidar-lo.


La factura, un 5% més cara

Experts del sector elèctric com Laura Garcia, directora del grup Trébol Energía, avisen que les empreses estan repercutint aquest impost directament en la factura que paguen els consumidors.

"Per molt que aquest impost sigui directament per a productors, inevitablement acabarà repercutint entre un tres i un cinc per cent en el consumidor final."

 

Pots consultar la sentència sencera en aquest enllaç.

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxaca
Anar al contingut