Bashar al-Assad, acompanyat de le seva dona, Asma. (Foto: EFE)
Bashar al-Assad, acompanyat de le seva dona, Asma. (Foto: EFE)
Damasc

La UE aprova noves sancions contra Síria que afecten la dona d'Al-Assad i altres personalitats del règim

Nou pas de la comunitat internacional per pressionar el règim sirià. Tot i que fins ara han servit de ben poc, tant les Nacions Unides com la Unió Europea insisteixen en el camí seguit fins ara per mirar de frenar la violència al país. L'ONU ha emès una nova condemna, aquest cop per boca del Consell de Drets Humans que, a més, ha ampliat el mandat de la comissió d'investigació dels abusos de les forces sirianes. Europa ha anat més enllà i ha aprovat un nou paquet de sancions contra el règim. Afecta personalitats i entitats vinculades al president Bashar Al-Assad i arriben fins a la seva família: la seva dona i la seva germana.

RedaccióActualitzat
La Unió Europea ha aprovat noves sancions contra personalitats i entitats vinculades al règim de Síria. Aquest nou paquet de mesures afecta directament el cor del règim i fins i tot membres de la família del president Al-Assad.

Les sancions afecten la dona d'Al-Assad, Asma, la mare del mandatari, una germana i una cunyada. A més de sancions, se'ls prohibeix entrar a Europa.

A més, hi ha 12 dirigents inclosos en el paquet. Entre d'altres hi ha els ministres d'Electricitat i Administració i cinc secretaris d'Estat. També reben un empresari i dues companyies pròximes al règim, els actius de les quals també quedaran congelats a la UE.

Fins ara, les sancions europees ja afectaven 115 dirigents del règim, inclosos el president, el seu germà Maher, identificat com el principal responsable de la repressió contra la població civil. Europa també té congelats els actius financers del Banc Central sirià, ha prohibit el comerç d'or i diamants amb les institucions sirianes i ha aprovat embargaments d'armes i petroli.

La UE ha deixat clar que seguirà reforçant les sancions contra el règim de Damasc mentre continuï la violència sobre el terreny.

Condemna i més investigació

El Consell de Drets Humans de l'ONU ha condemnat també les "violacions creixents i generalitzades" per part de les forces sirianes i ha prorrogat fins al setembre el mandat de la Comissió d'Investigació encarregada de documentar els crims comesos al país àrab.

La condemna s'ha aprovat amb 41 vots a favor, dues abstencions i els vots en contra de Cuba, Rússia i la Xina. Aquest dos últims països no renuncien a donar suport al règim d'Al-Assad. L'enviat especial a Síria de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, es desplaçarà als dos estats per mirar de canviar el seu bloqueig a les resolucions de condemna contra el règim.

Sobre el terreny, activistes sirians informen de violents combats entre soldats del règim i militars rebels a la ciutat d'Azaz, a la província d'Alep, que han fet tres morts entre les forces lleials al govern. Aquesta ciutat, de 75.000, habitants es considera un punt estratègic per la seva proximitat amb la frontera turca.
Anar al contingut