Ginebra / Brussel·les

La UE aprova el paquet de sancions contra Líbia i discuteix la creació d'una zona d'exclusió aèria

La Unió Europea ha aprovat el paquet de sancions contra Líbia que va consensuar divendres. Un paquet que inclou un embargament d'armes, la congelació de béns del líder libi i la prohibició de visats per entrar en territori comunitari per a Gaddafi i 25 persones del seu entorn. La decisió, aprovada en una reunió de ministres de la UE a Brussel·les, entrarà en vigor els pròxim dies, una vegada que el reglament es publiqui al diari oficial. Paral·lelament, la UE està discutint la conveniència d'establir una zona d'exclusió aèria sobre Líbia, segons ha afirmat a Ginebra l'alta representant de la UE, Catherine Ashton. És "un tema complicat", ha dit Ashton, i sobre el qual encara no s'ha pres "una decisió".

Actualitzat
Ashton, després d'intervenir en el Consell de Drets Humans de l'ONU, ha assenyalat que la UE ha aplicat avui mateix les mesures acordades dissabte al Consell de Seguretat de l'ONU. "A més, adoptarem mesures addicionals com l'embargament a l'equipament que es pot utilitzar per reprimir els manifestants, així com prohibicions de viatjar a diverses persones del règim de Gaddafi". També ha dit que es congelaran els comptes de diverses autoritats líbies, encara que no ha especificat quines.

Ashton s'ha reunit amb la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, per intentar coordinar una posició comuna.
"La situació a Líbia requereix una resposta coordinada, és per això que m'estic entrevistant amb socis internacionals clau", ha explicat Ashton.

Prèviament, en el seu discurs davant el Consell, Ashton s'ha congratulat per les decisions preses divendres i dissabte passat en el Consell de Drets Humans i en el Consell de Seguretat respectivament, però ha afirmat que "queda molt per fer". "El que importa al cap i a la fi no és el nombre de resolucions aprovades, sinó els resultats en el món real". Segons Ashton, "el que està passant, la violència massiva contra manifestacions pacífiques, sorprèn les nostres consciències. Això ens hauria de portar a l'acció".

Pel que fa a l'ajuda humanitària, l'alta representant ha informat que també s'està preparant un paquet de mesures, però no ha especificat de quin tipus. En el seu discurs davant el Consell, Ashton ha recordat que en molts països "els drets humans estan en risc", i ha citat específicament l'Iran, "on hem vist un augment de les execucions", a Bielorússia, "on estem molt preocupats pel nombre de presoners polítics", i a la República Democràtica del Congo, "amb la violència sexual".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut