Vacunació amb Pfizer a Belgrad (Reuters/Marko Djurica)

La UE aposta per Pfizer, que enviarà 50 milions de vacunes abans del previst

La presidenta de la Comissió creu que s'està demostrant que tenen una tecnologia més fiable

Actualitzat

Europa fia l'estratègia de vacunació a Pfizer. Per fer front a la crisi generada pels dubtes sobre les vacunes Janssen i AstraZeneca, la Unió Europea ha anunciat l'arribada de 50 milions de dosis addicionals de Pfizer abans de l'estiu. La presidenta de la Comissió ho argumenta dient que s'està demostrant que tenen una tecnologia més fiable.

"Hem arribat a un acord amb BioNTech-Pfizer per accelerar un cop més l'entrega de vacunes: ens entregaran 50 milions de dosis en el segon trimestre, a partir d'aquest mes d'abril", ha assegurat.

Es tracta d'un avançament de dosis que havien d'haver arribat l'últim trimestre de l'any i que permetran incrementar un 25% el subministrament aquest mateix mes.

La UE hauria decidit no renovar els contractes amb AstraZeneca i Janssen l'any que ve

L'anunci de Von der Leyen arriba el mateix dia que s'ha filtrat que la Unió Europea hauria decidit no renovar els contractes per comprar vacunes de les farmacèutiques AstraZeneca i Janssen l'any que ve, després dels casos de trombosi en persones a qui s'havia administrat una dosi.

Ho assegura el diari italià La Stampa, que cita fonts del ministeri de Sanitat italià. "La Comissió Europea, d'acord amb els líders de mols països, ha decidit que, quan vencin els contractes vigents aquest any, no renovaran aquells que fan vacunes amb vectors virals", assegura el diari.

La comissió, però, no confirma ni desmenteix la informació de La Stampa; assegura que es mantenen totes les opcions obertes. Tampoc la presidenta Von der Leyen s'hi ha referit en una compareixença en què no hi ha hagut opció de preguntes.

Aquest dilluns, el portaveu de Salut de l'executiu comunitari, Stefan de Keersmaecker, confirmava que la Comissió negocia la compra de 2.000 milions de vacunes el 2022 i 2023 per preparar-se per a la possibilitat que apareguin noves variants del coronavirus i també per afrontar la vacunació d'infants i adolescents. "Sobretot cal estar a punt per si cal una segona vacunació, assegurava.

 

ARN missatger, sí; virus atenuat, no

Si es confirmés la informació de La Stampa, suposaria que la UE pivotaria la campanya de vacunació al voltant de Pfizer i Moderna. Segons la font que cita el diari italià, s'han demostrat més segures, "també des del punt de vista contractual" --recordem que la Comissió i AstraZeneca han tingut força diferències pels terminis d'entrega de les trameses compromeses.

Pfizer i Moderna estan elaborades amb ARN missatger. Aquesta tecnologia per fer vacunes, més nova, transporta les instruccions per sintetitzar la proteïna que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules de l'organisme d'una proteïna utilitzada pel coronavirus, i això permet produir anticossos específics i generar la immunitat.

En canvi, la tècnica en què es basa la fabricació de vacunes amb vectors virals és molt coneguda i utilitzada. Es basa en virus o bacteris atenuats i modificats genèticament perquè provoquin la resposta sense desencadenar la malaltia.

De les vacunes autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments, la de Janssen i la d'AstraZeneca són les úniques que es basen en un virus atenuat.

Europa també té contracte amb CureVac, encara en fase d'assaig i que fa servir l'ARN missatger, com Pfizer i Moderna. I encara una sisena companyia: Sanofi. La seva vacuna, també en fase d'assaig, utilitza una proteïna del virus per protegir de la Covid.

 


Fre a Janssen per estudiar els casos de trombosi

La nord-americana Janssen va aturar aquest dimarts la distribució de la seva vacuna a Europa arran de sis casos de trombosi que s'han observat als Estats Units, on uns set milions de persones ja han rebut una dosi d'aquesta vacuna.

Arran d'aquests casos, les autoritats sanitàries nord-americanes van decidir recomanar una pausa en l'administració per estudiar els casos, considerats per la farmacèutica "extremadament rars".

El mateix va passar amb AstraZeneca. Després que diversos països aturessin la vacunació pels casos de trombosi, l'EMA va concloure que tot i haver-hi una relació els beneficis de la vacuna superen àmpliament els riscos i s'ha reprès la vacunació. A Espanya, però, s'administra a persones d'entre 60 i 69 anys després de diversos canvis de criteri.

Pel que fa a Janssen, estava previst que justament aquest dimecres arribés a Espanya la primera tramesa d'aquestes vacunes; un enviament que va quedar suspès arran de la decisió de la mateixa farmacèutica.

La decisió de la multinacional farmacèutica trastoca de nou la campanya d'immunització, ja que molts països tenien previst començar-la a administrar aquesta setmana per accelerar el procés i ara han hagut de frenar.

Tot i el soroll, els experts estan convençuts que els Estats Units reprendran molt aviat la vacunació amb Janssen, igual que va fer Europa amb AstraZeneca. Perquè l'aturada temporal, insisteixen, és un procés habitual quan apareixen certs efectes adversos en un medicament. Tot i que en la resta de fàrmacs pot passar desapercebut, perquè no s'administren de cop, i de manera massiva, com la vacuna de la Covid.

Beatriz Mothe, investigadora de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, assegura que "la vacuna segueix sent segura". "La seguretat ens l'estableixen els assajos clínics amb els quals s'ha provat i aquest procés de farmacovigilància", afegeix.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesUnió EuropeaCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut