Banderes europees i, darrere, l'edifici de la Comissió Europea, a Brussel·les (Reuters)
La Comissió Europea vol flexibilitzar en funció de la recuperació de cada país (Reuters)

La UE allunya la perspectiva de retallades i donarà carta blanca per gastar fins al 2023

En el cas de països com Espanya considera que s'ha de ser "més prudent" a l'hora d'endeutar-se

Brussel·les donarà més marge als governs per gastar i endeutar-se per combatre la crisi econòmica. La Comissió Europea vol allargar la suspensió de la regla del dèficit fins al 2023, i allunya la perspectiva de retallades per quadrar els comptes públics.

D'aquesta manera, aposta per mantenir congelat el control del dèficit i del deute fins que l'economia torni als nivells previs a la pandèmia. S'imposa així l'estratègia de la màniga ampla, amb la convicció que el risc de fer poc és massa alt. Segons Paulo Gentiloni, comissari econòmic, han après la lliçó de la crisi del 2008.

"La voluntat és que no hi hagi una retirada prematura d'aquestes mesures de suport, perquè creiem que això és un error. I aquest error va ser, probablement, un error del passat que no hauríem de repetir."

Tot això es tradueix en el permís als 27 perquè continuïn fent el que calgui per salvar les seves economies, encara que s'endeutin per sobre de les seves possibilitats.

Així ho preveu el document d"'orientacions" pressupostàries que ha presentat aquest dimecres l'executiu comunitari per obrir un debat al respecte.

 

Es decidirà al maig

La decisió no és ferma i es prendrà de forma definitiva a la primavera, quan es concretaran quines possibilitats té cada estat en funció de les seves previsions econòmiques.

Ja hi haurà temps per a la prudència, diu la Comissió Europea. Seria el 2023 quan es reactivaria el control de la despesa i, per això, la Comissió avisa els països més endeutats com Espanya que, per molt que ara es recepti tirar de veta, no s'excedeixin.

De fet, el vicepresident econòmic de l'executiu comunitari, Valdis Dombrovskis, ha remarcat que les polítiques fiscals dels socis comunitaris han de tenir també un enfocament "diferenciat". Ha defensat que països com Espanya o Itàlia, que compten amb uns nivells elevats de deute públic, han d'adoptar una política fiscal "més prudent" que els socis amb menys risc sobre la sostenibilitat de les seves finances.

Ha avisat que els estímuls "no poden durar per sempre", perquè això "suposaria una càrrega inacceptable" per a les finances dels 27 a llarg termini.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comissió Europea
Anar al contingut