Brussel·les

La UE alerta Turquia que la pena de mort l'allunya d'Europa

Erdogan insisteix que està disposat a acceptar que el Parlament restableixi la pena de mort

Actualitzat

Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea han advertit Turquia que una deriva autoritària, amb la possible reintroducció de la pena de mort arran de l'intent de cop d'estat de divendres, allunyaria el país d'Europa i de l'estat de dret.

L'alta representant comunitària per a la política exterior, Federica Mogherini, ha insistit que els estats membres "encara" consideren Turquia "com un soci". En un document aprovat pels caps de la diplomàcia subratllen la necessitat de "respectar la democràcia, els drets humans i les llibertats fonamentals i el dret de tothom a un judici just".

La xifra de detinguts supera els 6.000 i hi ha més de 7.000 policies suspesos per la seva presumpta participació en el cop d'estat.

Erdogan, disposat a reintroduir la pena de mort

Mentrestant, el president turc, Recep Tayip Erdogan, insisteix que està disposat a acceptar que el Parlament reestableixi la pena de mort, abolida l'any 2002, com a reacció al cop d'estat fallit de divendres. En una entrevista a la cadena CNN, Erdogan ha indicat que l'aixecament militar va ser "un clar crim de traïció" i que ell, com a president, aprovarà "qualsevol decisió que surti del Parlament".

El primer ministre, Binali Yildirim, també ha parlat de la possibilitat de restablir la pena de mort i ha recordat que una part de la ciutadania ho ha reclamat:

"Turquia és un estat de dret. La gent ho va demanar a crits als carrers. Fem política per realitzar les peticions de la gent."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut