Barcelona

La UE alerta que l'ADSL és un 20% més cara a Espanya que la mitjana europea

La Unió Europea ha advertit que a l'estat espanyol la connexió amb banda ampla, l'ADSL, és un 20% més cara que a la mitjana dels 25 estat membres. La comissària de competència, Neelie Kroes, ha atribuït la diferència al fet que el mercat espanyol està protegit i encara no té el grau de competència que desitja l'executiu comunitari. Durant unes jornades a l'escola de negocis IESE, a Barcelona, Kroes ha fet servir la dada per justificar la multa imposada a Telefónica per abús de posició dominant al mercat de l'ADSL entre el 2001 i el 2006. Kroes ha admès que l'empresa "té dret" a recórrer la multa, però que ella, com a comissària, defensa "els 500 milions de consumidors europeus".

Actualitzat
Kroes ha admès el dret de Telefónica a recórrer la multa, superior als 151.000 milions d'euros, però ha afegit que la seva obligació és assegurar que a tots els estats membres hi hagi "preus justos no pel proteccionisme, sinó per la competència". En aquest sentit, la comissària ha destacat que "durant molts anys" els espanyols "han pagat més que la resta en energia i telecomunicacions" i ha afirmat que els "campions nacionals", que és com ha anomenat les empreses predominants al seu sector, amb avantatges competitius sobre la resta, "són el passat".

Telefónica va recórrer el setembre passat al Tribunal de Luxemburg contra la multa que li va imposar la comissió europea, que l'ha acusat de cobrar a les empreses rivals preus excessius pel lloguer de la seva infraestructura de xarxa. Això els deixava un marge insuficient per competir.

La multa en qüestió és la més alta imposada per l'executiu de Brussel·les a un operador de telecomunicacions.
Anar al contingut