Imatge del satèl·lit KA-SAT (Viasat.com)
La xarxa de satèl·lits KA-SAT de Viasat va perjudicar milers d'usuaris d'Ucraïna i diversos estats europeus (Viasat.com)
Brussel·les

La UE acusa Rússia d'atacar un satèl·lit europeu una hora abans d'envair Ucraïna

El ciberatac va causar problemes en les comunicacions de serveis públics, empreses i ciutadans a Ucraïna, però també a diversos estats dels 27

RedaccióActualitzat

La Unió Europea, la Gran Bretanya i el Canadà han coincidit a acusar Rússia d'un ciberatac contra un satèl·lit europeu, una hora abans d'iniciar la guerra contra Ucraïna, el 24 de febrer.

L'atac a la xarxa operada per Viasat va causar problemes en les comunicacions de serveis públics, empreses i ciutadans a Ucraïna, però també a diversos estats membres de la UE, segons va informar la mateixa empresa.

Viasat va explicar que va ser objectiu d'un atac de denegació de servei (enviar moltes peticions a un servidor per aconseguir que caigui i col·lapsi el sistema), la matinada del dia 24 originat per "volums elevats de trànsit maliciós" en equips vinculats a un equip de telecomunicacions ubicat a Ucraïna. 

L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha llegit un comunicat de condemna del 27: 

"La Unió Europea i els estats membres, juntament amb els seus socis internacionals, condemnen enèrgicament l'activitat cibernètica maliciosa portada a terme per la Federació Russa contra Ucraïna, que va tenir com a objectiu la xarxa satel·lital KA-SAT, operada per Viasat."

El comunicat afegeix que l'atac cibernètic va tenir lloc "just una hora abans de la injustificada i no provocada invasió d'Ucraïna per part de Rússia el 24 de febrer del 2022, de manera que va facilitar l'agressió militar". 

És la primera vegada que la UE acusa el govern de Vladímir Putin d'haver ordenat un ciberatac. "El podem atribuir al govern rus", ha afirmat Borrell. Fins ara, Brussel·les imputava els ciberatacs a "l'interior de Rússia", però sense assenyalar directament les autoritats d'aquell país. 

El cap de la diplomàcia europea ha condemnat el ciberatac rus en nom dels 27
El cap de la diplomàcia europea ha condemnat el ciberatac rus en nom dels 27 (EFE/Stephanie Lecocq)

El Regne Unit i el Canadà n'acusen Moscou

Per la seva part, la ministra d'Afers Estrangers britànica, Liz Truss, ha denunciat "l'evidència impactant i clara d'un atac rus deliberat i maliciós a Ucraïna, que ha tingut conseqüències importants per als ciutadans i les empreses comunes a Ucraïna i a tot Europa."

L'atac va deixar sense internet milers d'usuaris d'Alemanya, França, Hongria, Grècia, Itàlia i Polònia. I desenes de milers de terminals "van quedar danyats o inutilitzables", segons l'executiu britànic. 

Londres ha comentat que continuarà donant suport "polític, financer i material" a Ucraïna per "enfortir la ciberesistència". 

Una il·lustració del satèl·lit Viasat
Una il·lustració del satèl·lit Viasat (Reuters/Dado Ruvic)

El Canadà ha atribuït a Rússia atacs contra el sector bancari ucraïnès el febrer de 2022, també contra l'empresa nord-americana SolarWinds el 2021 i contra el desenvolupament d'una vacuna canadenca contra la covid-19 l'any 2020, entre altres. 

Com a resposta al ciberatac, el Canadà ha començat a compartir amb Ucraïna informació d'intel·ligència sobre amenaces i també ajuda informàtica per defensar-se dels atacs russos. 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaRússia
Anar al contingut