La UE acusa Marine Le Pen de desviar fons europeus per a actes del seu partit

A una setmana de la segona volta de les eleccions franceses, surt a la llum un informe de l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau que apunta que Le Pen hauria malversat personalment 137.000 euros

RedaccióActualitzat

L'Oficina Europea de Lluita contra el Frau acusa la candidata a la presidència de França Marine Le Pen de malversar personalment 137.000 euros de diners públics del Parlament Europeu entre el 2004 i el 2017.

A l'informe de l'oficina, al qual ha tingut accés el digital francès Mediapart, també hi figuren tres exdiputats al Parlament Europeu: l'alcalde de Perpinyà i exparella de la candidata a la presidència, Louis Aliot; el pare de Le Pen, Jean-Marie, i Bruno Gollnisch.

La UE acusa Marine Le Pen de desviar fons europeus per a actes del seu partit
Marine Le Pen amb l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot

23.000 euros en articles promocionals i 4.000 en Beaujolais

L'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF, per les seves sigles en francès) retreu a Le Pen haver desviat fons per a finalitats de política nacional.

Entre d'altres, cita més de 23.000 euros en articles promocionals "que sembla que es van comprar per al congrés del Front Nacional de Lió" l'any 2014. També parla de 4.000 euros en ampolles de vi de Beaujolais distribuïts per Bruno Gollnisch durant aquest mateix congrés.

La periodista del digital Mediapart Marine Turchi ha publicat a Twitter captures de pantalla en què es veuen les quantitats que s'haurien desviat segons l'oficina antifrau.

L'Oficina Antifrau també acusa Marine Le Pen i Ludovic de Danne, el seu assessor en afers internacionals. Com a presidenta i secretari general del grup parlamentari d'extrema dreta Europa de les Nacions i les Llibertats (ENL), haurien validat peticions de reemborsament de despeses fetes durant actes del partit, no relacionades amb el mandat dels eurodiputats.
 

Declaracions de l'advocat

Segons Mediapart, Marine Le Pen va respondre a l'OLAF que desconeixia els fets dels quals se l'acusa i que, efectivament, durant els esdeveniments del seu partit s'havien tractat assumptes europeus. Afegeix que ella "no veu el problema" en què es lliurin articles promocionals a la seu del partit, ja que "s'utilitzen per promocionar el diputat i les seves idees al públic, en aquest cas, a França".

L'advocat de Le Pen, Rodolphe Bosselut, parla de suposada "absència d'independència" d'aquest òrgan europeu i afegeix, en declaracions a France-Press, que està sorprès "pel moment en què es divulga aquesta informació" i per com s'ha "instrumentalitzat". Bosselut afirma que està "consternat per com està actuant l'OLAF" i subratlla que alguns dels informes es refereixen a "fets de fa més de 10 anys".

Des de 2017, Marine Le Pen també està processada en una investigació duta a terme a París per sospites de treballs ficticis al Parlament Europeu d'assistents del partit. Està imputada per malversació de fons per contractar empleats que feien feina per al partit. Aquest cas també va arribar poc abans de les presidencials del 2017.
 

A set dies de la segona volta de les eleccions

La possible implicació de Le Pen en el desviament de fons del Parlament Europeu s'ha fet pública set dies abans de la segona volta de les presidencials franceses. Davant l'ajustat escenari que plantegen les enquestes --Macron obtindria un 55% dels vots, per un 45% de Le Pen--, els dos candidats premen l'accelerador de la campanya. Aquest cap de setmana, Macron s'ha donat un bany de masses a Marsella, mentre que Le Pen ha visitat la regió Centre-Vall del Loira.

La UE acusa Marine Le Pen de desviar fons europeus per a actes del seu partit
Macron, ahir en un míting de campanya a Marsella (Reuters/Christian Hartmann)

La segona volta arriba després que Emmanuel Macron s'imposés a la primera ronda dels comicis, amb un 27,84% dels vots, més de quatre punts per davant de Marine Le Pen, que va obtenir-ne el 23,15%. Els resultats de diumenge que ve dependran, en gran mesura, de les paperetes dels votants d'esquerra, especialment de qui va inclinar-se pel candidat de La França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon.

 

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaUnió EuropeaFrançaEleccions França 2022
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut