La ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Rivera, amb els seus col·legues de Malta, Itàlia i Polònia, aquest dimarts a Brussel·les (EFE)

La UE acorda reduir el consum de gas amb fórmules a mida per països, com volia Espanya

L'estalvi del conjunt de la UE haurà de ser del 15% mentre que a Espanya el consum s'haurà de retallar entre un 7 i un 8% pel temor que Rússia tanqui del tot el subministrament

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts, els responsables d'energia dels governs dels 27 països membres de la Unió Europea, reunits a Brussel·les, han arribat a un acord sobre la crisi del gas.

Ha estat un consell extraordinari d'urgència i, segons la presidència semestral de la República Txeca, s'ha resolt amb "un acord polític":

"No era una missió impossible! Els ministres han arribat a un acord polític sobre la reducció de la demanda de gas abans que arribi l'hivern."

L'acord ha arribat després de només dues hores i mitja de reunió i amb l'únic vot en contra d'Hongria.

15%, però amb moltes excepcions

Segons la nota feta pública després de la reunió, es manté l'objectiu del 15% d'estalvi al conjunt de la UE proposat per la Comissió Europea fa una setmana, però amb nombroses excepcions en els casos que hi hagi dificultats que ho justifiquin. A Espanya, la baixada de consum haurà de ser d'entre un 7 i un 8%.

Les excepcions que permetran no arribar al 15%, sorgides de les reclamacions dels països que es van queixar de la proposta de la CE, són aquestes:

  • No estar interconnectats a les xarxes de gas d'altres països, els casos dels països insulars, Malta i Irlanda, que quedaran exempts de qualsevol estalvi.
  • Tenir xarxes elèctriques no integrades al sistema europeu i dependre molt del gas per produir electricitat, el cas dels països bàltics.
  • Fer servir al màxim les infraestructures d'exportació a altres països membres, sobretot de gas que arriba liquat, els casos d'Espanya i Portugal, que podran fer estalvis per sota del 15%.
  • Haver superat els objectius d'emmagatzematge de gas.
  • Dependre molt del gas com a matèria primera per a indústries crítiques
  • Haver augmentat el consum de gas almenys un 8% l'últim any en comparació amb els 5 anys anteriors.


Estalviar serà obligatori si el Consell ho decideix

Pel que fa a la possibilitat que amb tot això no n'hi hagi prou per garantir el subministrament als sectors considerats crítics, el Consell d'aquest dimarts ha decidit un mecanisme per convertir la voluntarietat en obligatorietat.

Però, a diferència de la proposta de la Comissió Europea, la decisió no la prendrà aquesta, sinó el mateix Consell a proposta de la Comissió.

Aquesta haurà de presentar un pla d'"alerta de la Unió" si hi ha una escassetat greu o una demanda excepcionalment alta, o si 5 o més països han declarat una alerta i ho demanen a la Comissió.

Els 27 països de la UE també s'han compromès a fer estalvi amb mesures que no afectin les llars i els serveis essencials com la sanitat o, també, la defensa.


"La UE està unida i és solidària"

El ministre txec d'Indústria i Comerç, Jozef Síkela, que ha presidit el Consell, ha celebrat l'acord afirmant que "s'ha enfortit la seguretat energètica comuna":

"La UE està unida i solidària. La decisió d'avui ha demostrat clarament que els estats membres s'oposaran a qualsevol intent rus de dividir la UE utilitzant els subministraments d'energia com a arma."

"L'adopció de la proposta de reducció de gasos en un temps rècord ha enfortit, sens dubte, la nostra seguretat energètica comuna. Estalviar gas ara millorarà la preparació. L'hivern serà molt més barat i més fàcil per als ciutadans i la indústria de la UE."


A Espanya, entre el 7 i el 8%

L'acord casa la proposta que va fer la setmana passada la Comissió Europea perquè tots els països reduïssin el consum de gas un 15% de manera obligatòria si calia, amb les queixes que van expressar després alguns països.

En aquest sentit, la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va reclamar que tots els països no haguessin de fer els mateixos esforços, ha confirmat aquest dimarts que Espanya podria aplicar una reducció d'entre un 7% i un 8% el consum de gas de manera voluntària, d'acord amb el pla de Brussel·les.

"El suport a tots els nivells serà fonamental per poder aconseguir un estalvi d'energia al voltant del 7% o el 8% del nostre consum de gas", ha indicat la vicepresidenta en roda de premsa. Ribera ha destacat que aquest volum d'estalvi "no limita de manera rellevant cap dels aspectes en què ens posem a pensar quan parlem de consum energètic".

La titular de Transició Ecològica ha indicat que Espanya haurà de presentar un pla de contingència amb mesures d'estalvi i eficiència, i que "ningú es planteja una reducció de demanda per destrucció de la demanda sinó mesures maximitzant eficiència".


Espanya exporta el 20% del gas

Espanya és el país de la UE que té més instal·lacions per rebre gas natural liquat de l'estranger, per exemple, les del port de Barcelona, i també té dos gasoductes que travessen els Pirineus.

Això li permet exportar a la resta d'Europa el 20% del gas que arriba, i ha estat aquest l'argument del govern espanyol per rebutjar l'obligatorietat de reduir el 15% del consum.

És una situació que ha permès a Espanya treure pit davant d'una Alemanya afeblida per la dependència del gas rus, però que no evitarà que el preu del gas pugui disparar-se els pròxims mesos.


Espanya volia un tracte diferenciat

L'objectiu de Ribera era que l'acord final no fos una reducció igual per a tots els països, sinó que hi hagi un tracte diferenciat d'acord amb la situació de cadascun.

La ministra ha elogiat que la presidència semestral de la República Txeca hagi escoltat les reclamacions d'Espanya i d'altres països i hagi fet una proposta d'acord amb aquestes reclamacions.

La intenció era que aquesta cimera servís per mostrar la unitat d'acció dels països membres i per evitar la divisió, cosa que s'hagués considerat un regal per a Rússia, a qui es responsabilitza de la crisi.

Les tasques de manteniment haurien de durar deu dies
Les tasques de manteniment van aturar 10 dies el gasoducte Nord Stream 1 (Reuters / Hannibal Hanschke)

El gas rus, que no arriba

La crisi surt a conseqüència de les mesures de la UE contra Rússia per la invasió d'Ucraïna, i de la forta possibilitat que, com a represàlia, el gas rus deixi d'arribar a Europa.

El subministrament a través del gasoducte Nord Stream 1 va reduir-se al 40% al juny, però l'alarma va saltar fa 15 dies, quan es va tallar del tot per feines de manteniment.

El motiu és que el govern de Vladímir Putin va suggerir diverses vegades que podria no tornar-se a obrir el pas del gas, adduint raons tècniques, no pas polítiques.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant la presentació del pla per reduir almenys un 15% el consum del gas a la Unió Europea entre l'agost de 2022 i el març de 2023
La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, el 20 de juliol, presentant el pla per reduir el 15% el consum del gas a la UE

Pla d'estalvi qüestionat

La CE va proposar el pla d'estalvi del 15% el dimecres 20, un pla voluntari, però amb la intenció de convertir-lo en obligatori si els països membres no complien.

El govern espanyol, per boca de Ribera, va reaccionar radicalment en contra qualificant-lo de "sacrifici desproporcionat" i assegurant que en cap cas es tallaria el gas a les llars, cosa no prevista al pla de la CE.

Rússia va reobrir l'endemà el Nord Stream 1, però mantenint el 40% de subministrament, i aquest dilluns l'ha reduït al 20%, amb l'argument que hi falta una turbina que s'estava reparant al Canadà i no acaba d'arribar.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
Anar al contingut