Brussel·les

La UE aconsegueix pactar una reducció del 55% d'emissions de CO2 per al 2030

En una reunió maratoniana assumeix l'objectiu fixat per la Comissió Europea, que es queda curt segons els científics del Programa del Medi Ambient de l'ONU

RedaccióActualitzat

Els caps d'estat i de govern dels països de la UE han acordat aquest divendres al matí reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55% el 2030 respecte del 1990.

En una reunió a Brussel·les que s'ha estirat durant tota la nit de dijous a divendres, els negociadors han superat les reticències d'alguns països, sobretot Polònia, Hongria i la República Txeca.

Aquests reclamen suport econòmic per fer la transició energètica necessària, perquè tenen molta dependència del carbó, com és el cas de Polònia.



 

 

"El líder contra el canvi climàtic"

Després de l'acord, el president del Consell d'Europa, Charles Michel, ha afirmat triomfalment a Twitter que "Europa és el líder en la lluita contra el canvi climàtic":



 

Era l'objectiu de la CE

L'acord, però, encara s'ha de concretar, amb negociacions de la Comissió Europea, la CE, país per país per fixar els percentatges concrets.

Això implicarà definir tècnicament com es preveu fer aquesta reducció, un pla que hauran de negociar i completar la CE, el Consell d'Europa i el Parlament Europeu.

Aquesta xifra, el 55%, era l'objectiu a assolir per la CE, mentre l'Europarlament demanava arribar al 60%, per superar els objectius actuals, fixats en el 40%.

Les organitzacions ecologistes, per la seva banda, reclamaven arribar "almenys al 65%" de reducció.

Manifestació d'activistes climàtics

La CE juga amb els números

Aquesta demanda es basa en el fet que la CE calcula el 55% respecte del 1990, en comptes d'agafar com a referència el 2018, com fa el Programa pel Medi Ambient de l'ONU, l'UNEP.

Així els càlculs de la CE consideren que entre el 1990, que es van emetre 4.911 milions de tones de CO2, i el 2018, amb 3.893, ja s'ha fet bona part de la reducció.

L'anàlisi dels dos càlculs mostra que el que consideren necessari els científics de l'UNEP és un esforç almenys un 26% més alt que l'acordat ara per la UE.

Aquest acord arriba el dia abans que aquest dissabte es compleixin 5 anys de l'Acord pel Clima de París, que va fixar en 2 ºC el màxim d'escalfament planetari per al 2100.

1,5ºC d'augment, objectiu crític

Però enguany ja s'ha documentat que l'escalfament ha arribat als 1,2 ºC, i que al ritme actual s'arribarà a l'1,5 ºC abans del 2030.

L'IPCC va avisar el 2018 que aquest 1,5 ºC, considerat per l'Acord de París com a l'objectiu més desitjable per al 2100, és el punt d'inflexió a partir del qual el sistema climàtic planetari pot desenfrenar-se.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut