Una infermera registra les constants d'una pacient a l'Hospital de Mollet
La Facultat d'Infermeria de la UB acollirà 530 estudiants (Banc Imatges Infermeres/Ariadna Creus i Àngel García)

La UB eleva l'Escola d'Infermeria a rang de facultat per resoldre "un deute històric"

La creació del centre aspira a combatre l'envelliment del sector, fomentar el reconeixement de la professió i potenciar la recerca

RedaccióActualitzat

L'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona ha adquirit el rang de facultat. El centre ha anunciat que, des d'aquest dilluns, Infermeria disposa d'una facultat pròpia, l'únic centre públic a la demarcació de Barcelona, on es formarà el nombre més elevat d'infermeres i infermers a Catalunya.

Actualment, els estudis s'impartien sota el paraigua de la Facultat de Medicina.

La seu principal continuarà sent on hi ha l'escola, al campus de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, juntament amb la unitat a la Facultat de Medicina situada al costat del Clínic, a l'Eixample de Barcelona.

A partir del curs que ve, podrà acollir 530 estudiants per curs i mig miler de treballadors més entre personal docent i investigador, i administració i serveis.

En declaracions a "Els matins" de TV3, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha considerat que amb la creació de la facultat "es resol un deute històric" i es potenciaran tant el reconeixement de la professió com la recerca.

Guàrdia ha destacat les millores que comporta el pas d'escola a facultat:

"Es convertirà en una de les grans facultats del nostre país i implicarà un avantatge en l'accés a recursos, pressupostos, capacitat per accedir a polítiques actives universitàries i, sobretot, la presència de les infermeres amb tots els ets i uts en l'anàlisi de la política universitària. Ja era un sector molt actiu, però se'ls dona el rang definitiu per poder asseure's en igualtat de condicions."

 

 

Infermeria, un sector envellit

La UB espera que el centre contribueixi a la visibilització i al reconeixement social de la professió i a combatre l'envelliment del sector, un dels estudis amb més demanda.

Segons les dades de Salut, un 40% dels professionals d'infermeria tenen més de 50 anys. I es preveu que el 2027 se'n jubilin entre 6.000 i 8.000.

L'emergència sanitària provocada per la covid ha evidenciat encara més la manca d'aquest perfil en el sistema sanitari de Catalunya.

Una infermera retira l'embenat a un pacient (Banc Imatges Infermeres / Ariadna Creus i Àngel García)

El rector de la UB ha reivindicat la millora de les condicions laborals de tot el personal sanitari, inclosos terapeutes ocupacionals o farmacèutics, per evitar la fuga de personal a l'estranger i fomentar les vocacions. "Cal fer un pla estratègic per dotar de tots els recursos necessaris i que els propers anys estigui equilibrat", ha defensat a "Els matins".


Tres màsters, catorze títols propis i un doctorat

La facultat, on s'impartiran tres màsters (Infermeria de Pràctica Clínica Avançada, Lideratge i Gestió dels Serveis d'Infermeria, i Metodologia de la Recerca Aplicada a les Cures Infermeres) i catorze títols propis, també incorporarà un doctorat d'Infermeria i Salut compartit amb la Universitat Rovira i Virgili.  

La formació pràctica es continuarà fent als hospitals Clínic, Bellvitge, el Moisès Broggi, l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa i l'Hospital Sant Joan de Déu.

El 40% de les infermeres té més de 50 anys
Una infermera prepara medicació al Vall d'Hebron (Banc Imatges Infermeres / Ariadna Creus i Àngel García)

Segons les darreres dades de preinscripció, van sol·licitar accedir a l'Escola d'Infermeria de la UB el 31,5% del total d'alumnes que volien cursar el grau en Infermeria a Catalunya.

A la UB s'hi gradua actualment el 20% del personal infermer del país, de manera que és la universitat amb el percentatge més alt de tot el sistema universitari català.  

El curs acadèmic 2022-2023, l'ensenyament ha tingut 7 grups de docència, amb un total de 530 alumnes per curs, de les 2.825 places per estudiar el grau en Infermeria de tot el sistema universitari català.

Aquest curs 2022-2023 hi va haver a tot Catalunya un increment de 641 places en els estudis d'Infermeria, un fet que el centre considera especialment rellevant perquè, per primer cop, el nombre de places públiques va superar l'oferta privada.

 

ARXIVAT A:
Educació Salut
Anar al contingut