Barcelona

Denuncien pràctiques de manipulació psicològica al grup de recerca de la UB CREA

La Universitat de Barcelona ha rebut en l'últim mes tres denúncies per escrit d'exmembres de CREA i les ha remès a fiscalia

RedaccióActualitzat

La Universitat de Barcelona ha demanat a la fiscalia que investigui les denúncies d'exintegrants del grup d'investigació acadèmica CREA (Centre Especial de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats). TV3 i Catalunya Ràdio han pogut parlar amb alguns dels denunciants, que acusen CREA de controlar-los tota la seva vida privada.

Els testimonis asseguren que els líders del grup els proposen participar en un procés de transformació social pel qual prèviament ells han de viure, per exemple, en un dels pisos del col·lectiu o participar en trobades on s'orienten i es valoren les seves relacions de parella.

Segons les presumptes víctimes, el control arriba a l'extrem d'haver de consultar amb els guies del grup amb qui i quan poden tenir relacions sexuals.

La Universitat de Barcelona ha rebut en l'últim mes tres denúncies per escrit d'exmembres d'aquest grup de recerca i n'ha traslladat tota la informació a la fiscalia.

El grup CREA ho considera una campanya difamatòria

CREA, per la seva part, denuncia el que considera una campanya difamatòria que atribueixen al fet que els seus investigadors denuncien des de fa 12 anys l'assetjament sexual a les universitats espanyoles.

El grup d'investigació ha presentat una querella al tribunal d'instrucció número 12 de Barcelona per injúries. Critiquen que la UB, en comptes de donar-los suport, hagi portat les queixes dels que els qualifiquen de secta a la fiscalia.

La fiscalia ja va investigar el grup

Segons la UB, ja l'any 2004, va encarregar un informe reservat per investigar l'actuació d'aquest grup, que va trametre a fiscalia. La fiscalia ja va investigar el grup CREA l'any 2004 i, tot i que no va trobar proves per iniciar cap procediment, sí que va detectar pràctiques discriminatòries contra alguns dels seus membres. La fiscalia va instar la Universitat que prengués mesures en el si del CREA perquè modifiquessin el seu comportament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut