Els manifestants s'han passejat per les instal·lacions de la facultat, on han fet pintades de protesta (ACN/Marta Vidal)
Denúncies d'assetjament sexual i laboral

La UAB admet errors: "No hem sabut transmetre confiança a les denunciants d'assetjament"

Els estudiants denuncien que els protocols contra els abusos i l'assetjament sexual no funcionen i que els processos són massa llargs i molt durs per a les víctimes

Begoña Grigelmo Miguel / Ferran Moreno / Marta PlanellasActualitzat

La Universitat Autònoma de Barcelona fa autocrítica i admet que no ha sabut gestionar bé les necessitats de les vuit doctorands que van denunciar fa un any al rectorat actituds d'assetjament sexual i laboral per part del professor de la Facultat de Lletres Àngel Gallego, tot i haver-los donat suport.

Ho ha reconegut aquest divendres la secretària general i responsable de polítiques d'Igualtat de la UAB, Esther Zapater:

"No hem estat capaços de transmetre confiança a les denunciants i tot ha de ser més àgil i més eficient."


De fet, per a les dones afectades, que prefereixen mantenir l'anonimat, la decisió arriba molt tard i insisteixen en l'elevat preu que han pagat durant aquests mesos a nivell personal i acadèmic.

En els últims cinc anys, el professor de Filologia Espanyola ha estat al capdavant de les tesis doctorals de 14 estudiants, 10 de les quals han acabat abandonant la investigació per buscar un altre director de tesi i un altre projecte -llençant a les escombraries anys de recerca-- o bé han deixat definitivament la carrera acadèmica, com reconeixen dues de les doctorands que l'han denunciat:

"Les conseqüències a nivell laboral i acadèmic són les més greus i importants. Les oportunitats que he perdut i les que no tindré..., és irreparable."

"Quan li preguntava alguna cosa de la meva tesi o que em feia falta a mi, la resposta era l'absència o donar-me allargues, i vaig decidir que o el treien de la direcció o deixava la tesi, i no volia que aquesta persona condicionés la meva carrera acadèmica."

Els estudiants denuncien que el deganat no ha actuat fins que els casos s'han fet públics (ACN/Marta Vidal)

Hi podria haver més casos

Poques hores després de conèixer-se el cas, els passadissos de la Facultat de Lletres s'han omplert d'estudiants donant suport a les afectades i demanant responsabilitats a la Universitat. Durant la protesta han volgut visibilitzar també els casos de, com a mínim, 7 estudiants de grau, que, segons consta a les afectades, haurien patit també situacions d'assetjament per part de Gallego, però que no han denunciat.

El professor de la facultat de lletres de la UAB sancionat, Ángel Gallego, buscava també el contacte directe amb estudiants de Batxillerat a través les xarxes socials, on tenia milers de seguidors. Al seu perfil d'Instagram, on ha restringit l'accés fa pocs dies, i on feia continguts molt atractius i dinàmics per aprendre llengua castellana, ha arribat a tenir més de 10.000 seguidors. L'esquer era preparar els nois i noies per a la selectivitat, ja que fins aquest matí era coordinador de la matèria de castellà en aquestes proves.

Aquest divendres, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha anunciat que el departament el destituïa. Un gest que arriba després que ha sortit a la llum el testimoni de les estudiants de doctorat de la UAB que havien denunciat Gallego per assetjament laboral i abús de poder en set casos. En un vuitè, també per assetjament sexual. A més a més, s'ha fet pública la sanció administrativa que aplicarà l'Autònoma, que el deixarà sense feina i sou durant 14 mesos a partir de dilluns.

Nova jornada de protestes, aquest divendres, a la UAB, contra els casos d'assetjament sexual a l'alumnat (ACN/Marta Vidal)

Joaquim Nadal ha dit que no sap com va actuar la conselleria al juny, quan les afectades van denunciar els fets, perquè ell "no hi era", però que sí que ha actuat des del moment que s'ha assebentat del cas "en relació amb la vinculació d'aquest professor de l'Autònoma amb les PAU":

"I l'acció que hem tingut ha sigut radical, contundent i immediata en el moment de conèixer els fets i iniciar el camí per la separació d'aquest professor de qualsevol responsabilitat en l'àmbit de les PAU. Això es produirà dilluns en una reunió. El més important és acció, reacció; per tant, resposta immediata, tallar contundentment."


Segons denuncia, però, la secció sindical de CGT a la UAB, el Departament de Recerca i Universitats tenia coneixement de la denúncia que hi havia contra Gallego, almenys, des del mes de juny, quan diverses afectades i representants sindicals van arribar a reunir-se de manera telemàtica amb la persona que en aquell moment era la secretària general del Consell Interuniversitari, Cristina Gelpí. Precisament, Gelpí va ser substituïda fa uns dies per una persona experta en violència masclista, una "casualitat molt oportuna", en paraules del conseller Nadal.

La delegada sindical de CGT a la UAB, Merce Márquez Martínez, insisteix que, en reiterades ocasions, havien demanat a la Generalitat que prengués també mesures per apartar-lo del possible contacte amb estudiants de Batxillerat, però que sempre havien rebut com a resposta que esperaven veure quines mesures prenia la UAB, quan resolgués el cas, per reaccionar ells.

Márquez explica que també els va informar que, en algunes ocasions, Ángel Gallego arribava a quedar personalment:

"Que estava fent quedades personals amb estudiants d'institut ho vam posar en coneixement de la Generalitat; van dir ‘bé, ja farem alguna cosa, doneu-nos proves', els vam passar proves, els hem donat la resolució ja de l'Autònoma, que li feien un expedient, i continua sent coordinador de les PAU i la Generalitat no està fent res."

Esther Zapater i Margarita Freixas han comparegut aquest divendres (ACN/Gemma Sánchez)

La UAB també tenia coneixement dels usos que feia Gallego de les xarxes i asseguren que el van advertir que algunes pràctiques no eren tolerades per la Universitat, segons ha explicat la degana de Filosofia i Lletres, Margarita Freixas:

"Feia un ús inadequat de les xarxes socials i feia servir Instagram i Twitter per a la docència. L'Autònoma prohibeix aquest ús, s'ha de fer servir el campus virtual i altres llocs docents."


El de Gallego és el segon cas d'assetjament i abusos que s'ha destapat aquesta setmana dins del col·lectiu docent de la Universitat Autònoma, després que dimarts es conegués la sentència d'un any i mig de presó, i nou d'inhabilitació, contra el catedràtic de Física, Àlvar Sánchez, per abusar sexualment d'una doctorand entre els anys 2016 i 2018.

Els protocols, ineficaços

De fet, des del 2021, la UAB ha resolt quatre expedients que han acabat amb sancions administratives, amb suspensió de feina i sou durant un període de temps, i que impliquen, per tant, el retorn del professor quan aquest temps s'hagi complert. L'últim expedient és el del professor de la facultat de Lletres, de qui la UAB va rebre més de 80 queixes de mala praxi, com alerta Margarita Freixas:

"Ell em va dir que estava fent una qüestió de desprestigi i 'què és això de creure's la queixa de l'alumnat' i jo li vaig dir que a la Universitat l'opinió de l'alumnat és fonamental."


Però, segons els sindicats i els mateixos estudiants, els protocols de la UAB per denunciar aquests casos són ineficaços, com ha denunciat la portaveu del SEPC, Marta Daviu:

"En una universitat de 35.000 estudiants i veient un context social de feminicidis, quatre protocols en un any és una misèria. Això vol dir que no estem arribant. Parlem de processos llarguíssims, molt durs i se senten exposades davant de l'agressor, perquè no hi ha l'anonimat."


Per això la coordinadora de les comissions feministes de les assemblees de facultats van posar en marxa el novembre, amb motiu del 25N –Dia Internacional per la Eliminació de la Violència contra les Dones- a través d'un codi QR un qüestionari anònim "amb la voluntat d'obtenir un recull de professors masclistes i agressors per tal de poder respondre-hi i assegurar la igualtat i seguretat dins les aules."

A dia d'avui l'enquesta, que és anònima, encara rep respostes, segons explica Laura Trilla, de l'Assemblea de Lletres i Metoo UAB:

"Trobem professors agressors a diverses facultats de la universitat i no només parlem d'agressions verbals, sinó també de físiques, persecucions per la facultat, que vaig on tu vas, comentaris a les xarxes socials, que les utilitzen per assetjar les noies, seguir-les, etc."


Comptes oberts per a denúncies anònimes

Critiquen que, en base al protocol de la UAB per protegir en casos d'assetjament, la denúncia no pot ser anònima --es garanteix la confidencialitat, però les parts tenen coneixement de les dades personals-- i que això fa que moltes situacions quedin silenciades.

És per això que des del col·lectiu d'estudiants s'han activat dos comptes MetooUAB, un a Twitter  i l'altre, a Instagram, amb la idea de fer de paraigua de totes les denúncies que hi pugui aparèixer.


Les afectades diuen que Àngel Gallego és expert en sintaxi i lingüística teòrica i que centralitza tots els projectes universitaris en aquest àmbit. Quedar-se fora de la seva empara significava -diuen- perdre oportunitats acadèmiques i laborals. Al professor no se l'ha vist per l'Autònoma aquest divendres i un acte on estava previst que assistís s'ha acabat suspenent.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAssetjament sexual UniversitatAgressió sexual
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut