La direcció de la Marieval Indian Residential School va retirar les làpides que identificaven les víctimes

La troballa de 750 cadàvers indígenes aporta més proves del genocidi cultural al Canadà

Les restes mortals d'aquestes persones no identificades, que pertanyerien a la comunitat nativa de la Primera Nació Cowessess, han estat localitzades en antic internat catòlic de la província de Saskatchewan

RedaccióActualitzat

Nova troballa de cadàvers d'indígenes al Canadà. A la província de Saskatchewan s'han localitzat les tombes de 751 persones no identificades, que pertanyerien a la comunitat nativa de la Primera Nació Cowessess. Tot just poques setmanes després d'un descobriment similar a la Colúmbia Britànica que ha indignat i commogut el país.

Els cossos s'han trobat a la finca on s'ubicava la Marieval Indian Residential School, un internat catòlic a 140 quilòmetres de la capital provincial, Regina. Tot i que l'escola va ser enderrocada, l'església i el cementiri es van mantenir. Per això es treballa amb la hipòtesi que la direcció de l'escola, supervisora del cementiri fins al 1960, retirés les làpides que identificaven les víctimes. Mai es van documentar les morts d'aquestes persones, sota custòdia de l'Església i el govern federal, per la qual cosa la zona ha estat declarada com a escena del crim.

Els cossos s'han trobat a la finca on s'ubicava la Marieval Indian Residential School (Federation of Sovereign Indigenous Nations)


Per ara, no s'ha determinat quantes d'aquestes restes pertanyen a infants, segons ha explicat aquest dijous el cap de la Primera Nació Cowessess, Cadmus Delorme, que s'han encarregat de les tasques de recerca amb georadars. Ara confien que l'arxidiòcesi catòlica local proporcioni registres que els permetin identificar les restes.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha declarat que està "terriblement entristit" per aquest macabre descobriment, ha assegurat que perseguiran "la veritat sobre aquestes injustícies" i ha admès que "és responsabilitat del Canadà" el dolor i el trauma causat al poble indígena.

 

Aquest nou descobriment aprofundeix una vella ferida al Canadà: la manca d'informació, responsabilitat i retiment de comptes al voltant del sistema d'escoles residencials catòliques, que entre 1831 i 1996 va separar per la força prop de 150.000 nens indígenes de les seves famílies per tal de forçar-los a l'assimilació cultural i sotmetre'ls a tractes degradants i abusos físics i sexuals.

Entre 1831 i 1996 va separar per la força prop de 150.000 nens indígenes de les seves famílies (Reuters / Library and Archives Canada)


Una política assimilada a l'extermini dels pobles originaris americans, de la qual són responsables tant el govern federal com l'Església catòlica: "El Canadà serà conegut com una nació que va intentar exterminar les primeres nacions. Ara en tenim proves", va dir Bobby Cameron, cap de la Federació de Nacions Sobiranes Indígenes, que representa les 74 Primeres Nacions a Saskatchewan.

En un informe de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació del Canadà, es descriu que el sistema d'escoles residencials equival a un genocidi cultural.

La ministra responsable de les relacions amb els pobles indígenes, Carolyn Bennett, ha qualificat com a "tràgica i espantosa" la troballa i s'ha compromès a estar al costat de les famílies en la identificació de les víctimes:

"Aquestes troballes són un recordatori vergonyós del racisme sistèmic, la discriminació i la injustícia amb què s'han enfrontat i encara s'enfronten els pobles indígenes"

 

ARXIVAT A:
Canadà
Anar al contingut