Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual mostren satisfets la Creu de Sant Jordi per a La Trinca
Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual mostren satisfets la Creu de Sant Jordi per a La Trinca
Barcelona

La Trinca, Benedetta Tagliabue i Biel Majoral recullen la Creu de Sant Jordi

Tots els ulls estaven posats en Leo Messi, també premiat en una cerimònia en què s'han sentit crits de "Llibertat presos polítics"

RedaccióActualitzat

28 personalitats i 15 entitats han recollit aquest dijous les Creus de Sant Jordi, una de les màximes distincions que atorga el govern de la Generalitat. Tots els ulls estaven posats en Leo Messi, premiat per ser el "millor futbolista de tots els temps", per la seva "honestedat i humiltat" i per la seva tasca solidària amb l'impuls del Pediatric Cancer Center, el centre oncològic infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu.

 
 

A banda d'ell, entre els distingits hi havia el reconegut el músic i filòleg Biel Majoral, l'arquitecta Benedetta Tagliabue i els 50 anys de trajectòria de La Trinca.

L'arquitecta Benedeta Tagliabue recollint la distinció


Una altra esportista, Núria Picas, ha estat una de les premiades, que ha parlat en nom de tots i ha fet referència als que estan empresonats o a l'estranger. "Fa massa temps que no són entre nosaltres", ha dit, a més de pronosticar que "tornaran més forts, convençuts i resilients". Picas s'ha declarat "optimista" amb el futur de Catalunya perquè "tard o d'hora sabrà fer realitat tot allò que volem la majoria de catalans". 
 


Després del cant d'"Els segadors", l'acte ha acabat amb crits de "Llibertat presos polítics" per bona part del assistents, que Messi ha escoltat dempeus.

 

 

Torra: "Fem possible l'impossible" 

Quim Torra en el discurs davant dels distingits amb la Creu de Sant Jordi (ACN)


En la cerimònia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha advocat per anar més lluny com a poble i "fer possible l'impossible". 

"Hem escollit ser catalans i estimo, per sobre de tot, que el nostre sigui un país que calgui escollir, que no s'imposi a ningú. Que el fem els 7 milions i mig de catalans des de l'ardu esforç de cada dia i des de la demcocràcia. Vosaltres, guardonats amb la Creu de Sant Jordi, no només feu que escollir Catalunya sigui molt fàcil, també ens permeteu confiar que no li donarem la raó a l'Armand Obiols i que serem capaços de fer possible l'impossible." 

Torra ha cridat a "demanar-nos i exigir-nos més". El president ha destacat que els valors que conformen Catalunya són "la pau, l'acollida generosa i la solidaritat de lluites compartides" i ha garantit que, per damunt de tots, hi ha la "cohesió social".

 

Ernest Benach en el moment de recollir la Creu de Sant Jordi


Benach i Rigol, entres els guardonats

Durant les darreres setmanes, les Creus de Sant Jordi han estat marcades per la polèmica amb l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, una de les guardonades inicialment. Després d'un tuit en què vinculava les exportacions de porcs amb dirigents partidaris de la unitat d'Espanya, Ciutadans, PSC i PP van demanar la retirada de la distinció a De Gispert, una opció que Torra va descartar.

Després de dies de polèmica, la setmana passada De Gispert es va mostrar disposada a renunciar a la Creu de Sant Jordi si el govern li ho demanava, una renúncia que l'executiu de la Generalitat va acceptar l'endemà. Dos expresidents del Parlament, Joan Rigol i Ernest Benach, sí que han recollit aquest dijous la distinció.

L'acte s'ha fet al Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut