La tortuga del riu Mary (Elusor macrurus). Chris Van Wyk REUTERS
Austràlia

La tortuga "punk", entre els rèptils en perill d'extinció

És la tortuga del riu Mary i durant dècades va ser una de les mascotes preferides dels nens australians

RedaccióActualitzat

La tortuga del riu Mary, una curiosa tortuga que viu a les aigües més profundes dels rius de la regió de Queensland, a Austràlia, ha entrat en la llista vermella dels rèptils en perill d'extinció.

Una trista circumstància que ha fet que aquest curiós animal es faci molt conegut. La seva característica imatge, amb una curiosa capa de molsa que li cobreix el cap i part de la closca i li dona un aspecte "punk", ha captat l'atenció de mitjans de comunicació de tot el món.

 

 

Però la tortuga del riu Mary, de nom científic "Elusor macrurus", ja és molt coneguda a Austràlia. De fet, el seu èxit ha estat un dels motius que ara en posa en risc la supervivència: durant dècades, la tortuga del riu Mary ha estat una de les "mascotes" més regalades a Austràlia.

I és que la seva divertida cresta de color verd i la seva mirada incisiva resultaven atractives per a molts nens australians, que demanaven als pares de tenir-ne un exemplar a casa. Durant la dècada dels anys 60 i 70, es calcula que es van vendre uns 15.000 exemplars de tortugues a les botigues de mascotes d'Austràlia.

 

 

Des de l'any 1992, la tortuga del riu Mary està inclosa a la Llei de protecció de la natura de Queensland, i emparada també per la Llei de conservació de la biodiversitat australiana. Però tota aquesta protecció no ha estat prou per garantir-ne la supervivència.

La raó que la tortuga "Elusor macrurus" pugui acabar coberta per una espessa capa d'algues és que aquest animal pot passar llargues temporades al fons del riu sense necessitat de sortir a la superfície per agafar aire. La capa d'algues verdes li serveix de protecció natural i de camuflatge davant els seus depredadors naturals.

Però com s'ho fa la tortuga del riu Mary per respirar, si pot estar mesos sense sortir a la superfície? Dons una altra curiositat d'aquests animals és que tenen respiració bimodal i poden respirar a través de la cloaca (part de l'òrgan digestiu per on s'evacuen els residus alimentaris).

Una altra característica d'aquesta tortuga és que els exemplars masculins tenen una llarga cua que pot arribar a ser dos terços més grossa que la closca de l'animal.

 

 

També tenen unes barbetes excepcionalment llargues sota la mandíbula. Les llargues potes del darrere els permeten nedar a gran velocitat per les aigües fluvials.

El fet que visquin molt de temps a la part més profunda del riu fa que sigui difícil obtenir-ne imatges de qualitat. El fotògraf australià Chris Van Wyk va poder fer algunes fotografies a aquest exemplar l'any 2007 quan bussejava al riu Mary.

 

Anar al contingut