Detall d'un dels exemplars de cria de tortuga morta trobats el passat mes de març en un salicornar de la platja dels Eucaliptus. (horitzontal)
Detall d'un dels exemplars de cria de tortuga morta trobats el passat mes de març en un salicornar de la platja dels Eucaliptus. (horitzontal)

La tortuga babaua torna a reproduir-se al delta de l'Ebre després de gairebé tres dècades

ACN Amposta.-La tortuga babaua ('Caretta caretta') torna a reproduir-se al delta de l'Ebre. Els tècnics de l'àrea de gestió del parc natural han constatat, des del passat 2017, diversos indicis que certifiquen la reproducció de l'espècie, que no ho feia a l'espai des de l'any 1990. Si bé el juliol de l'any passat es va trobar un rastre d'entrada i sortida al mar a la Punta de la Banya -les tortugues marines només surten de l'aigua quan van a pondre els ous-, però sense trobar cap niu, el passat 11 de març, i durant una neteja de platges, es van localitzar dos exemplars morts, d'uns quatre centímetres de longitud de closca, a la zona de salicornar dels Eucaliptus -Amposta-. La troballa d'aquestes cries, un una zona de vegetació i separades entre elles per un centenar de metres, porta els experts a pensar que el 2017 una femella reproductora va pondre en aquesta zona, que els exemplars van sortir del niu i no van arribar mar endins.

La tesi principal és que, després d'un temporal marítim, les cries van ser arrossegades fins la platja de salicornar, on han estat tot l'hivern fins el moment del descobriment. Tot i que es tracta d'un tram de platja força freqüentat, els possibles rastres d'entrada i sortida de la femella adulta van passar desapercebuts, possiblement, per les tasques mecàniques de neteja de la platja.La tortuga babaua és una de les set espècies de quelonis que habiten el medi marí. Totes estan amenaçades o en perill d'extinció, tant per l'alteració del seu hàbitat, la contaminació i les captures accidentals. Es coneix que efectuen grans migracions per mars i oceans. Quan assoleixen la maduresa sexual i es reprodueixen a alta mar, les femelles tornen, normalment, a la platja on van néixer i fan els seus nius. A la Mediterrània hi ha poblacions reproductores estables, entre 3.000 i 4.000 femelles adultes reproductores, a Grècia, Turquia, Xipre i Líbia. La seva nidificació al mediterrani occidental, des de la Provença a Andalusia, és un fet molt ocasional. Des de 2006 s'han reportat deu intents anteriors de reproducció, cinc amb èxit, a la costa catalana, entre la Selva i el Tarragonès. L'augment d'aquests intents els darrers anus s'associa a un increment progressiu de la temperatura pel canvi climàtic. Al delta de l'Ebre només es coneixia el cas del 1990, arran la troballa d'un exemplar juvenil mort a les platges de l'hemidelta sud. En cas de trobar-ne un exemplar, els tècnics demanen no manipular-les, mantenir-se a distància i avisar Emergències al 112. Les que surten a pondre són molt vulnerables i interferències com el soroll, el flaix de fotografies o la seva manipulació pot causar que tornin a l'aigua i perdin la posta.

Anar al contingut