La Tordera es desborda en diversos punts i fa caure dos ponts a Malgrat

La crescuda del riu causa danys materials a Hostalric i obliga a desallotjar veïns de Tordera

RedaccióActualitzat

Dos ponts trencats i la zona a tocar de la platja inundada. Aquest és el balanç del creixement i el desbordament de la Tordera poc abans d'arribar al mar aquest quart dia del temporal Gloria.

A les sis del matí, el tram central del pont ferroviari pel qual circulen els trens de la línia R1 de Rodalies entre Blanes i Malgrat de Mar havia desaparegut sota les vies, que havien quedat penjant de banda a banda. Els usuaris de les línies R1 i RG1 de Rodalies hauran d'afrontar almenys sis mesos sense servei en aquest tran, on el desbordament de la Tordera ha enfonsat el pont.

A Twitter, un usuari ha explicat que a les 6.02 s'havia autoritzat la sortida d'un tren des de Blanes, però que agents de la Policia Local l'han aturat "in extremis" perquè el pont estava trencat.

 

(Bernat Torner)

 

La caiguda del pont ha interromput, inicialment, la circulació de l'R1 a partir d'Arenys de Mar. Passades les 10, però, els trens han deixat de circular a partir de Badalona, pel risc que suposen les rieres del Maresme. A l'interior, també ha quedat afectada la línia R2Nord, que no circula més enllà de Sant Celoni. Ha estat una jornada més amb nombroses incidències a Rodalies.

La força de l'aigua també ha destruït, completament, el pont de la carretera antiga entre Malgrat i Blanes, que transcorre en paral·lel al pont del tren, a pocs metres.

 

Hivernacles inundats a la zona agrícola del Pla del Grau, a Malgrat (EFE/Alejandro García)

 

Més avall d'aquestes dues infraestructures, l'últim tram de la Tordera s'ha desbordat i ha inundat una zona a tocar de les platges ocupada per diversos càmpings, que en aquesta època de l'any estan tancats, i la zona agrícola del Pla del Grau.

 

La Tordera s'ha desbordat abans d'arribar al mar i ha inundat una zona de càmpings (Mossos d'Esquadra)

 

L'abast del creixement del cabal de la Tordera i del seu desbordament en l'últim tram abans d'arribar al mar és perfectament visible en una imatge aèria facilitada pels Mossos d'Esquadra.

L'aigua ha atrapat algunes persones que eren a la zona, que els bombers han hagut de rescatar amb helicòpter.

 

 

Agents de la Policia Local també han hagut de rescatar dos menors que havien quedat a la zona inundada.

 

 

El desbordament de la Tordera també ha afectat la planta potabilitzadora d'aigua de Palafolls, que ha quedat inoperativa. Protecció Civil ha fet una crida a fer un consum responsable de l'aigua.

 

 

 

La Tordera també s'ha desbordat uns quilòmetres més amunt, a Hostalric, juntament amb la riera d'Arbúcies, que és afluent seu, cosa que ha obligat a tallar el trànsit a l'autopista AP-7 en sentit nord durant tres hores, fins a un quart de deu del matí.

La Tordera forma un meandre al seu pas per Hostalric, però ara, desvodat, el riu continua recte i ha inundat els camps dels voltants. 

La Tordera, desbordada a l'altura d'Hostalric (@mp_guillem)

 

Els vehicles eren desviats abans, per la sortida 12B, que, a través de la carretera C-60, permet arribar a l'autopista del Maresme, la C-32, a l'altura de Mataró.

 

Un esvoranc ha obligat a tallar la C-35 entre Hostalric i Fogars de la Selva (SCT)

 

La carretera C-35 també ha quedat tallada al trànsit, afectada per la crescuda dels cursos d'aigua, que ha causat un esvoranc d'un diàmetre equivalent a un carril de circulació.

 

A l'interior d'Hostalric l'aigua ha causat danys materials (ACN/Eli Don)

 

La localitat d'Hostalric ha estat aïllada pràcticament tot el matí. Cap a les dues del migdia l'ajuntament ha informat que s'ha pogut reobrir l'accés des de Sant Celoni per la C-35. La resta d'accesos a la població continuen tancats.

Alguns dels 4.000 habitants d'Hostalric han estat evacuats per prevenció i, durant el matí, ningú ha pogut sortir del municipi. Aquesta tarda es manté actiu el confinament de la població dins de les seves vivendes i s'ha habilitat el pavelló municipal per atendre qualsevol emergència:

 



 

 

A l'interior de la població l'aigua ha causat nombrosos danys materials. Tot Hostalric ha quedat sense llum, gas ni aigua, dos serveis que comencen a restablir-se poc a poc. L'alcalde, Nil Papiol, ha fet una crida a la ciutadania a no sortir de casa i no exposar-se a situacions de perill, com acostar-se a les zones afectades per captar imatges.

El polígon industrial de Fogars de la Selva, just a l'altra banda del riu, també s'ha inundat.

 

 

A mig camí entre Hostalric i Palafolls, a la població de Tordera, la crescuda del riu ha obligat a desallotjar una vintena de persones i a donar un preavís de desallotjament a un centenar més.

 

ARXIVAT A:
Temporal Gloria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut