La tora blava, la flor més tòxica d'Europa, es troba al Pirineu i pot ser mortal

La ingesta d'1 mil·ligram d'aquesta planta podria matar un nen petit o una persona que estigui dèbil

Actualitzat

La tora blava (Aconitum napellus) és una planta que, quan floreix, és bonica, molt bonica, però que, si es menja, és mortal. De fet, es considera la planta més tòxica d'Europa. Això es deu a la presència de dues substàncies potencialment molt tòxiques, l'aconitina i la pseudoaconitina, que produeixen efectes cardiotòxics i neurotòxics. Les parts més tòxiques de la planta són les fulles i l'arrel, on s'acumula més aconitina, però l'alta toxicitat es dona a qualsevol part de la planta, fins i tot quan és seca.

D'espècies d'acònit n'hi ha unes 330 al món. La més perillosa es troba a l'Índia (Aconitum ferox); al Pirineu n'hi ha tres: A. napellus (tora blava), A. anthora (tora groga) i A. vulparia (tora pirinenca).

La blava és la més abundant i a casa nostra s'estén des de la Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça fins a la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa, el Conflent i el Vallespir. Es troba a la vora dels cursos d'aigua i als boscos, i comença a florir al juliol.

Normalment, creix a una altitud d'entre 1.500 i 2.500 metres, i ni els animals que pasturen s'hi acosten. La biòloga Núria Tomàs ho diu ben clar.

La natura és tan sàvia que les vaques i els cavalls que pasturen ni les toquen.

Té substàncies mortals. Només de tocar-la ja et pot entrar a dins.

La ingesta d'1 mil·ligram d'aquesta planta podria matar un nen petit o una persona que estigui dèbil.

En adults, dosis d'entre 5 i 8 mil·ligrams també són mortals. La mort pot sobrevenir al cap d'una o de dues hores de la ingesta, a conseqüència de les arrítmies o per paràlisi respiratòria. El pronòstic és molt greu.

Des del Parc Natural del Cadí-Moixeró fan xerrades i fullets informatius advertint de la perillositat, però sempre troben excursionistes que, per desconeixement, tornen de la muntanya amb un ram de flors farcit de tores blaves. Jordi Garcia Petit, director del parc, fa una advertència:

El consell és que, com que a l'alta muntanya hi ha moltíssimes plantes que o són tòxiques o són protegides, val més no tocar-ne cap. Gaudim-ne, fem-ne fotos, però no les toquem!

 

ARXIVAT A:
Medi ambientSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut