La tonyina, en una fotografia del 2020 (Lluís Roura)

La tonyina Trini no falta a la cita i ja torna a ser al port de l'Escala

Hi va cada any pels volts de Nadal des que el 2015 els pescadors la van començar a alimentar perquè estava malferida

RedaccióActualitzat

Aquest any no hi ha hagut ensurt i la tonyina Trini ha arribat puntual a la cita que té cada any amb els pescadors de port de l'Escala, a l'Alt Empordà.

Segons ha explicat l'oficina de turisme del poble, aquest dimecres al matí ha entrat al port seguint les barques de tresmall, i no a les teranyines de peix blau, que han començat abans la veda.

La tonyina hi va cada any des del 2015. Només una vegada va faltar a la cita i es van disparar les especulacions sobre la seva possible captura, el 2019. És així, amb constància, com la Trini s'ha acabat fent famosa per les seves visites nadalenques.

Aquestes són les primeres imatges de la seva arribada aquest any a l'Escala, aquest dimecres, cedides per Lluís Roura:

 

La Trini és una atracció per als veïns, escolars i turistes, i per als pescadors, que expliquen que el primer any estava molt dèbil i gairebé no podia ni obrir la boca per menjar.

Tenia unes dimensions notables i estava ferida, i es van encarregar d'anar-la alimentant amb seitons i sardines durant uns mesos. Fins i tot, una mena de màquina expenedora de peix blau va triomfar. L'artefacte servia unes bossetes de peix blau i era tot un reclam turístic.

A poc a poc es va anar animant i es va recuperar dels talls que duia, i que li han deixat les marques que permeten identificar-la. Ara pesa uns 100 kg i té una edat aproximada d'uns 13 anys.

Normalment, un cop a l'Escala, s'hi passa uns dies --es deixa veure de mig matí a migdia-- i se'n va pels volts de Nadal, perquè és quan solen començar la veda les barques de pesca, i ja no hi ha moviment al port.

Si pot, marxa coincidint amb una llevantada de mar o tramuntanada, i se li perd la pista... fins l'any vinent?


Per què el nom de Trini?

L'any 2016, quan els pescadors la van veure al port, la van identificar gràcies a les taques i cicatrius i la van alimentar fins a esdevenir una atracció per al poble. Va ser la gent de la mar que li va posar el nom, però no un de qualsevol.

Al capdavant de la confraria hi havia dues dones: la Roser Güell, patrona major de la Confraria de Pescadors de l'Escala, i la Trinidad Agúndez, secretària.

Un pescador va agafar el nom de la secretària, Trini. També hi ha una altra tonyina que alguna vegada l'ha acompanyada i que tots coneixen com a Roser.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientPescaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut