Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Oxford

La tomba de Tutankamon: fotografies, anècdotes i secrets d'una excavació centenària

Una exposició de l'Institut Griffith d'Oxford mostra els diaris, les fotografies i altres documents recollits el 1922 per l'arqueòleg Howard Carter

RedaccióActualitzat

El 5 de novembre de 1922, l'arqueòleg anglès Howard Carter va escriure al seu diari: "Vaig descobrir una tomba sota la tomba de Ramsès VI, l'he investigat i he trobat els segells intactes." Una posterior excavació va confirmar que aquella tomba sota la de Ramsès VI era la tomba del faraó Tutankamon.

Howard Carter va inscriure el seu nom a la història com a descobridor de la tomba de Tutankamon, però no es va saber res de la cinquantena de treballadors egipcis que havia contractat per fer les excavacions.

L'arqueòleg anglès Howard Carter ha passat a la història com a descobridor de la tomba de Tutankamon
L'arqueòleg anglès Howard Carter ha passat a la història com a descobridor de la tomba de Tutankamon

Ara una exposició a Oxford, al Regne Unit, recorda el centenari del descobriment de la tomba del faraó. La mostra titulada "Tutankamon: Anatomia d'una excavació" mostra un recull de manuscrits originals de Howard Carter i Lord Carnarvon, l'arqueòleg que dirigia els treballs i el mecenes que el va finançar, i també fotografies inèdites de l'excavació que posen en valor la feina de tot l'equip --una cinquantena de treballadors egipcis-- que van participar en la troballa.

La documentació i els registres dels deu anys d'excavació es van dipositar en l'arxiu de l'Institut Griffith poc després de la mort de Carter. Part d'aquests recursos es poden consultar online en la web de l'Institut Griffith.

La tomba de Tutankamon es va descobrir el 1922, el mateix any que Egipte va aconseguir la independència, i el colonialisme està ben present en la descoberta. Els arqueòlegs europeus van detallar minuciosament els tresors i els treballs fets, però la identitat i la feina dels treballadors egipcis van ser absolutament ignorades.

 

El professor Richard Bruce, co-comissari de l'exposició, explica que "pel colonialisme britànic mai es van molestar a apuntar els noms dels treballadors a les fotografies."

Un menor egipci que treballava a l'excavació va posar amb el collaret del faraó
Un menor egipci que treballava a l'excavació va posar amb el collar del faraó

Una imatge icònica d'aquests treballadors és el nen que va fer de model per mostrar al món el collar de Tutankamon. Es va posar al damunt tot el pes de la història però ningú ha sabut mai com es deia aquell nen que va fer, per uns minuts, de faraó:

"El nom del nen no es va gravar. Sigui com sigui, mostra l'antic i el modern Egipte junts", diu Richard Bruce.


Els treballadors egipcis, probablement, no sabien ni llegir ni escriure, i si apareixen en algunes fotografies és, en part, perquè Carter estava disposat a defensar la importància de la seva feina davant els seus col·legues de la classe alta londinenca.

L'equip de Howard Carter va trigar 10 anys a retirar els 5.000 objectes que hi havia dins les cambres i la tomba de Tutankamon. Poc ho sospitaven quan van descobrir la tomba.

 

Com explica Daniela Rosenow, co-comissaria de l'exposició, el dia que van fer el forat i van veure la cambra funerària "van estar entre impactats i excitats". Era la primera vegada que es descobria una tomba dels faraons més o menys intacta.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut