La tomba de Tutankamon: cent anys d'una descoberta encara envoltada de misteri

Es compleix un segle des que van localitzar la tomba del faraó a la Vall dels Reis del Caire, una troballa que va revolucionar el món de l'arqueologia i l'interès per l'antic Egipte

Actualitzat

Mentre va ser viu, el seu regnat va tenir poc d'excepcional, més enllà de la restauració de la religió clàssica, però Tutankamon és ara "l'autèntic i únic faraó que ha estat lleial a Egipte durant milers d'anys", com diu la professora d'Egiptologia Salima Ikram, que destaca l'enorme repercussió que ha tingut per a l'economia del país.

La tomba de Tutankamon es va descobrir ara fa cent anys, el 4 de novembre del 1922, després d'anys d'excavacions a la Vall dels Reis, dirigides per l'arqueòleg britànic Howard Carter, amb el seu mecenes, Lord Carnarvorn.

Hussein, el noi que portava aigua a Carter i la resta, va ensopegar amb una pedra, que va resultar ser el primer esglaó d'una escala que els duria a la descoberta. És l'anècdota explicada per Carter, que va donar diverses versions de com va ser aquell primer moment.

Descobriment de la tomba de Tutankamon per part de Howard Carter, l'any 1922 (Europa Press)
Descobriment de la tomba de Tutankamon per part de Howard Carter, l'any 1922 (Europa Press)

El faraó de la XVIII Dinastia, que va regnar entre els 9 i els 18 anys, es va fer famós a tot el món perquè la seva tomba era intacta, amb més de cinc mil objectes valuosíssims. Va aconseguir salvar-se dels saquejos durant més de tres mil·lennis i va impulsar una fascinació global per l'Antic Egipte que encara continua.

Una carta que es va descobrir recentment suggeria que Carter va robar tresors de la tomba.

Aquest vídeo repassa com va ser la descoberta de la tomba, fa cent anys:

 

La maledicció de Tutankamon

La fama del faraó també s'ha alimentat per la llegenda de la maledicció de Tutankamon.

El comte de Carnarvorn va morir als 57 anys només quatre mesos després d'entrar a la tomba. Quan va presentar el descobriment, com a patrocinador, l'egiptòleg i periodista Arthur Weigall havia dit una frase que va ser profètica: "Tindrà sort si viu sis setmanes més."

Segons la versió dels descendents de Carnarvorn, un mosquit li va picar a la galta esquerra i un bacteri va entrar a la ferida que es va fer quan es va afaitar i va acabar morint de septicèmia en un hotel del Caire. 

A més, diuen que la seva gossa Sussi va morir a Londres, al mateix temps, i la superstició era ja imparable, com s'ha vist amb multitud de pel·lícules, llibres o videojocs.

Howard Carter va morir a Londres al 1939, als 65 anys, d'un limfoma de Hodgkin.

 

 

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut