Cercs

La tèrmica de Cercs tanca després de 40 anys

La central tèrmica de Cercs tanca després de 40 anys generant electricitat a partir del carbó. La planta berguedana tanca aquest dissabte després d'haver esgotat la vida útil. L'empresa E.ON estudia ara la proposta de l'Ajuntament per reconvertir-la en una planta de biomassa. D'aquesta manera es podrien aprofitar una part de les instal·lacions. Els 46 treballadors de la planta es prejubilaran o es reubicaran en altres intal·lacions d'E.ON. A més, uns 80 treballadors d'empreses subcontractades es quedaran sense feina. La central de Cercs va ser la primera que va ser condemnada per delicte ecològic.

RedaccióActualitzat
L'alcalde de Cercs, Ferran Civil, ha assegurat que el desmantellament de la tèrmica suposarà una minva d'ingressos per al consistori "molt important" ja que, anualment, recapta 180.000 euros en concepte d'impostos.
Punt final al carbó del Berguedà.

"El tancament de la central tèrmica de Cercs és un dels pitjors episodis que ha viscut mai el municipi", ha assegurat l'alcalde, que ha afegit que malgrat que ja se sabia des de feia temps, "la notícia no deixa de colpir el poble".

La central tèrmica, amb una potència de 160 MW, deixarà d'estar operativa aquest dissabte. La seva activitat s'ha vist condicionada per la legislació mediambiental vigent, que estableix per a la central berguedana un funcionament màxim de 20.000 hores, entre el 2000 i el 2015, que s'han complert enguany.

El tancament deixa sense feina 46 treballadors i una vuitantena més que col·laboraven indirectament per a la central. E.ON està negociant el futur dels 46 operaris, però ha mantingut un hermetisme absolut sobre aquest procés.

Tanmateix, alguns treballadors han explicat que la major part d'ells es prejubilaran i  aquells que per la seva edat no s'hi puguin acollir, se'ls ha ofert traslladar-se a altres centres que la companyia té a l'Estat.

Reconversió a central de biomassa?


L'alcalde de Cercs ha assegurat que s'està estudiant la possibilitat de reconvertir la tèrmica en una central de biomassa. E.ON està avaluant la viabilitat del negoci, però encara no ha pres cap decisió. Segons l'alcalde, a banda d'E.ON, també hi ha d'altres empreses interessades.

L'alcalde defensa que la reconversió a planta de biomassa permetria aprofitar part de les instal·lacions. Això podria triplicar els llocs de treball directes i indirectes que actualment genera la central. Per Civil, a banda dels nous llocs de treball, hi hauria un altre benefici: "Tindríem uns boscos més nets i arreglats que dificultarien la possibilitat d'incendis".

Punt final al carbó al Berguedà

La central tèrmica de Cercs es va inaugurar el 12 d'agost del 1971. Des de llavors, diverses empreses l'han gestionat, entre elles Fecsa, Endesa i Enel.

L'empresa alemanya E.ON n'és l'actual propietària des de l'any 2008. En ocasions, la central ha estat protagonista d'alguns episodis que l'han situat a primera línia mediàtica. És el cas de l'any 1988, quan la tèrmica va ser jutjada pel primer delicte ecològic a tot l'Estat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut