Barcelona

La tensió entre Turquia i l'Iraq, l'especulació i el dòlar, darrere l'encariment del petroli

Els últims dies el preu del petroli en els mercats internacionals ha batut rècords, fins a arribar als 88 dòlars el barril aquest dimecres a Nova York, cosa que amenaça de disparar encara més el que els usuaris paguen pels carburants. Darrere aquesta escalada es troben motius com la tensió geopolítica, centrada principalment en l'eventual incursió de Turquia al nord de l'Iraq, en una zona per on passen oleoductes. En segon lloc, hi ha el fet que el petroli es negocia en dòlars, una moneda que ara mateix està devaluada respecte de l'euro. I en tercer lloc, l'especulació amb les reserves de cru, aprofitant que ve de l'hivern i s'espera una augment del consum.

Actualitzat
La creixent tensió entre Turquia i els kurds del nord de l'Iraq amenaça de bloquejar alguns dels oleoductes que passen per la zona i això provocaria problemes d'abastiment. A més, s'acosta l'hivern i el consum de petroli augmentarà. És un factor previsible, però que arriba en un moment en què les reserves són més baixes del que s'esperava. Per tant, caldrà comprar més cru i això n'augmentarà el preu.

També hi influeix el fet que el preu del petroli es negocia en dòlars, una moneda ara mateix devaluada respecte a l'euro. Això fa que els productors optin per apujar preus per mantenir el poder adquisitiu. De fet, ja hi experts que asseguren que hi ha qui està especulant amb reserves de cru per fer pujar els preus artificialment.

Si tot plegat persisteix, no es pot descartar que el preu continuï pujat fins als 100 dòlars per barril. De moment, l'OPEP ja ha anunciat que augmentarà la producció en mig milió de barrils diaris per mirar de frenar l'escalada de preus. Serà a partir de l'1 de novembre. Abans, però, la butxaca dels consumidors, segurament, ja haurà patit l'encariment dels combustibles.
Anar al contingut