La tecnologia 5G, la promesa del Mobile World Congress 2019
Usuari amb un Xiaomi Mi 9 (Reuters)

La tecnologia 5G, la promesa del Mobile World Congress 2019

El mòbil plegable serà segurament l'estrena més llampant

Xevi MiróActualitzat

El Mobile World Congress del 2019 és el de l'inici del 5G. Malgrat que els usuaris encara no podran gaudir dels beneficis d'aquesta xarxa ultra ràpida fins d'aquí uns quants mesos -o anys- els telèfons més cars de cada marca, la començaran a integrar dins les seves possibilitats.

El 5G és la xarxa que supera el 4G. La seva manera d'enviar dades és molt diferent a la que s'està utilitzant ara i és molt més ràpida i eficient, fet que permet connectar telèfons amb aparells que necessiten alhora una resposta immediata i molta precisió, com per exemple, els cotxes sense conductors.

Què té de bo el 5G?

El 5G aportarà dos trets molt interessants en la transmissió de dades, per una banda el flux d'informació serà molt més ràpid que el 4G i en alguns casos, més que la fibra òptica. L'altra característica és el que es coneix com a baixa latència. La latència és el temps que triguen les dades a arribar a l'aparell receptor després de ser enviada per l'emissor. Això és molt important en el cas d'un semàfor i un cotxe sense conductor o entre dos cotxes, sobretot si es tracta d'evitar una col·lisió. Els cotxes autònoms actuals funcionen amb càmeres i visors, els del futur faran servir el 5G, molt més fiable i ràpid.

 

Però el 5G encara no està desplegat, cal instal·lar noves antenes -molt més petites que les actuals- i encara queden unes quantes decisions tècniques a prendre per part de l'organisme internacional encarregat de vetllar pel seu desenvolupament (la Unió Internacional de Telecomunicacions, UIT) per això, encara que en el Mobile World Congress 2019 es presentin els primers terminals amb possibilitat d'anar per la xarxa 5G no podrem veure les seves característiques totalment desenvolupades fins al 2020 com a mínim.

Els nous dissenys

Malgrat que cada cop hi ha més marques que els agrada muntar els seus propis "shows" per presentar les noves andròmines, altres aprofiten l'altra concentració d'apassionats a les novetats tecnològiques per mirar de sorprendre propis i estranys. Mentre el 5G continua sent la promesa, els dissenyadors industrials es trenquen les banyes per fer un terminal que es diferenciï dels seus competidors i que aquesta diferència no estigui només en la lletra petita: la velocitat del processador o la capacitat del disc.

Huawei ha ensenyat un mòbil amb una pantalla plegable per dos costats, el Mate X (es pronuncia 'ex', no 'deu'). Es tracta d'un terminal de més de dos mil euros preparat per a 5G i que vol fer la competència al Samsung Galaxy Fold, un terminal que també desplega la seva pantalla fins a convertir-se en una tauleta. El Galaxy Fold es va presentar a San Francisco el passat 20 de febrer. Amb tot, Huawei també es guarda un as per a la seva presentació, el 26 de març a París. Allà tenen previst ensenyar el seu mòbil P30, amb quatre càmeres al darrere segons alguns mitjans especialitzats en tecnologia. Oppo, el fabricant de mòbils que més ven a la Xina, va presentar un dispositiu que també es pot plegar i amb un zoom a la càmera que permet fer fotos de fins a deu augments sense perdre qualitat.

LG, també ha presentat un mòbil amb accés a la xarxa 5G, que a més tindrà com a mètode de reconeixement del seu propietari el palmell de la mà, en comptes del dit. Aquest LG, el V50 també reconeixerà algunes ordres amb els gestos de la mà. Això vol dir que l'usuari podrà respondre trucades o penjar passant la mà pel davant del terminal sense necessitat de tocar-lo.

 

 

Nokia també continua presentant novetats amb un terminal que tindrà 7 càmeres i Sony Xperia presenta un telèfon amb una pantalla amb una proporció diferent a l'estàndard, el 21:9

 

 

Malgrat que tots aquests terminals apareixen amb capacitat 5G, podran funcionar normalment amb la xarxa 4G però no es veurà tot el seu potencial fins que la nova xarxa estigui desplegada. Per altra banda, els telèfons actuals, que funcionen amb 4G, no podran utilitzar mai les noves antenes i prestacions de la nova xarxa.

Microsoft, que ja no fabrica mòbils, ha presentat les HoloLens 2, unes ulleres de realitat híbrida. La realitat híbrida, és el que en el passat s'havia anomenat realitat augmentada i combina la visió real del món amb dades i gràfics generats electrònicament.

 

ARXIVAT A:
Mobile World CongressInternetTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut