La reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts (ACN/Rubén Moreno /Presidència)

La taula de diàleg s'embolica: Aragonès rebutja els noms proposats per Junts

El president Aragonès compareixerà a les 13.30, en comptes de la portaveu del govern, Patrícia Plaja

Actualitzat

Es complica la taula de diàleg a vint-i-quatre hores de celebrar-se. La publicació d'un comunicat de Junts en què anuncia els seus representants --dels quals només un és membre del govern-- ha generat un fort malestar a l'entorn del president, que ha rebutjat la proposta.

Els noms proposats per Junts són el vicepresident del govern, Jordi Puigneró; el secretari general i el vicepresident del partit, Jordi Sànchez i Jordi Turull, i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat als membres del govern, reunits en el Consell Executiu, que s'havia parlat i acordat que es tracta d'una negociació de govern a govern i, per tant, la delegació proposada per Junts no s'accepta. 

Davant d'això, la formació que encapçala Jordi Sànchez ha demanat un recés de la reunió de mitja hora. La reunió s'ha reprès i s'ha donat per acabada cap a un quart d'una del migdia, quan s'ha anunciat que s'anul·lava la compareixença de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i que en el seu lloc compareixeria el president Aragonès, a dos quarts de dues.


Comunicat de Junts

Aquest matí, Junts ha informat en un comunicat de la seva proposta per a la taula de diàleg, una proposta que segons la formació havia estat traslladada a Aragonès abans, "per tal que el govern la pogués ratificar", a través d'una trucada de Jordi Sànchez.

Fonts de Presidència han manifestat el seu "malestar" pel fet que els noms de Junts s'hagin fet públics abans de consensuar-se, i han recordat que es tracta d'una taula "de govern a govern". Des de l'entorn d'Aragonès afegien que els noms s'havien de consensuar al Consell Executiu, reunit aquest matí, extrem que Junts ha negat.

Junts, a més, argumenta que els noms proposats són senyal de la seva "aposta ferma pel diàleg". Fonts d'Esquerra, però, ho consideren "una provocació".


La Moncloa vol una negociació entre governs

Fonts de La Moncloa també han recordat que es tracta d'una taula entre governs, i que hauria de ser la Generalitat qui decidís quins consellers hi envia. Davant la proposta de Junts, s'esperen a conèixer la llista de noms consensuats al Consell Executiu.

Per part d'Esquerra, ja es va anunciar la participació del president, Pere Aragonès, i dels consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent.


Aragonès i Sánchez obriran la taula de diàleg i després marxaran

Aquest dilluns al vespre, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat que serà a Barcelona per a la taula de diàleg, que es farà aquest dimecres a la tarda, a una hora encara per determinar.

Tots dos presidents, Aragonès i Sánchez, mantindran una reunió prèvia, i després obriran la taula de negociació, però en marxaran per deixar treballar totes dues delegacions, segons han confirmat fonts de La Moncloa, que assegura que això no suposa rebaixar el perfil de la trobada.

Per part del govern espanyol, la delegació estarà formada, a més de Sánchez, pel ministre de Presidència, Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i per la ministra de Transports, Raquel Sánchez, de la banda socialista. Per part d'Unides Podem hi seran la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el ministre d'Universitats, Manuel Castells.

 

ARXIVAT A:
MoncloaGeneralitat de CatalunyaProcés català
Anar al contingut