Edimburg

La suspensió del Parlament britànic de Johnson és il·legal, segons la justícia escocesa

El govern britànic anuncia, "decebut", que recorrerà al Suprem la decisió de la justícia escocesa

Actualitzat

La justícia escocesa ha declarat il·legal i anticonstitucional la decisió del primer ministre britànic, Boris Johnson, de suspendre el Parlament de Westminster durant cinc setmanes en un moment clau per al Brexit.

El Tribunal d'Apel·lació d'Escòcia ha acceptat aquest dimecres la demanda d'una setantena de diputats de diversos partits contra la decisió de Johnson. Els tres jutges que componen la cort d'apel·lació superior escocesa revoquen així una sentència anterior de començaments de setembre que dictaminava que el tancament del Parlament sí que s'ajustava a la legalitat.

Tot i això, la sentència dels magistrats escocesos no afectarà immediatament l'actual paralització del Parlament, que va quedar suspès dimarts, segons apunta la premsa britànica.

La decisió final, al Suprem

Ara s'espera que la decisió final sobre la represa de l'activitat parlamentària passi al Tribunal Suprem del Regne Unit en una sèrie de vistes que començaran dimarts vinent, segons la cadena BBC.

Els parlamentaris que van presentar la querella contra la decisió del govern conservador consideren que l'objectiu de Boris Johnson és silenciar la Cambra dels Comuns en el període previ a la sortida del país de la Unió Europea, prevista per al 31 d'octubre.

El govern britànic ja ha anunciat que apel·larà contra la decisió del tribunal escocès i s'ha mostrat "decebut" amb la decisió de la justícia escocesa.

Dijous, en l'última votació de la Cambra dels Comuns abans que les sessions fossin suspeses, el Parlament britànic va rebutjar un nou intent del primer ministre de convocar eleccions anticipades el 15 d'octubre.

L'oposició en bloc ha condemnat el tancament del Parlament pel moment que s'ha triat, quan queda un mes i mig per a la data marcada pel Brexit. Per aquest motiu, es va aprovar en pocs dies una llei que insta Johnson a sol·licitar una pròrroga del Brexit per evitar que hi hagi un divorci sense acord el 31 d'octubre.

Aquesta setmana, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha rebut un seguit de revessos: dilluns, la dimissió de la ministra de Treball i Pensions, descontenta amb la gestió que Johnson està fent del Brexit, va agreujar la crisi dins un executiu cada cop més debilitat.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut