Barcelona

La suspensió del Mobile: 14.000 llocs de treball en orris i pèrdues milionàries

Malestar entre els sectors econòmics i empresarials de Barcelona, que insinuen que hi ha motius que no s'han explicat darrere la cancel·lació del certamen

RedaccióActualitzat

Adeu al Mobile World Congress (MWC) d'aquest any. L'onada de baixes per la por del coronavirus ha obligat els organitzadors a cancel·lar el certamen, tot i que les autoritats han insistit fins a l'últim moment que no hi havia motius per suspendre'l. Per tant, per primer cop en 33 anys es cancel·la aquest congrés internacional de tecnologia mòbil. Ara cal veure les repercussions que això tindrà.

L'impacte del Mobile té dues grans xifres: 500 milions d'euros al territori i uns 14.000 llocs de feina directes al congrés. Però aquest impacte va molt més enllà, sobretot en el sector serveis de restaurants i hotels.

La Fecasarm (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals) va calcular que l'any passat havien ingressat més de 100 milions d'euros. Els restauradors demanen compensacions immediates o allargar el contracte que vincula el Mobile i Barcelona, mentre que els hotelers s'enfronten a una allau de cancel·lacions en la que, en principi, havia de ser la millor setmana de l'any.

 

La suspensió del Mobile: de 14.000 llocs de treball en orris a pèrdues milionàries
Els restauradors van guanyar 100 milions d'euros la setmana de l'MWC
La suspensió del Mobile: de 14.000 llocs de treball en orris a pèrdues milionàries
Responsables del gremi d'hotels i restaurants no veuen clar el motiu de la cancel·lació


Roger Pallarols, portaveu del Gremi de Restauració de Barcelona, parla d'uns efectes molt negatius...

"Calculem que més de 40 milions d'euros estan destinats als bars i restaurants de la ciutat. Això suposava, en plena temporada baixa, un punt d'esperança i de fortalesa per a un sector que el mes de febrer no és el seu millor moment"


El president del Gremi d'Hotels de la ciutat, Jordi Mestre, insinua que en el rerefons de tot plegat hi podria haver altres motius per la suspensió de l'MWC. Aquesta és la pregunta que es fa:

"Per què altres congressos que també són multitudinaris i que hi va gent de tot el món s'estan celebrant sense cap problema i, en canvi, nosaltres estem reben bufetades? Alguna raó hi deu haver que se'ns escapa perquè, si no, no hi ha explicació"


I el president de l'associació de comerciants Barcelona Oberta, Gabriel Jené, apuntava en aquesta mateixa direcció:

"La ciutat gaudeix de tots els elements com per poder tirar endavant un esdeveniment d'aquestes característiques, més enllà d'aquesta psicosi que hi ha hagut per part d'empreses, a vegades no sé si de manera interessada o no perquè no es faci a Barcelona"

 

La suspensió del Mobile: de 14.000 llocs de treball en orris a pèrdues milionàries
El Mobile plega veles abans de començar (EFE/Alberto Estévez)

 

La PIMEC, a través del seu president, Josep González, ja ha fet un primer càlcul dels diners que deixaran d'ingressar les petites i mitjanes empreses.

"Calculem que en tot el que es refereix a pèrdues d'allotjaments, taxis, xofers, restauració i altres serveis la xifra podria arribar a uns 200 milions d'euros"



Queixes de qui porta els congressistes

I aquells que porten els congressistes a aquests hotels o restaurants també ho notaran, tot i que de manera desigual. "Es treballa bé aquesta setmana. Més o menys pot suposar un 30% de pèrdues de les recaptacions diàries", assenyala un taxista. Un altre no ho veu tan negre: "No crec que n'hi hagi per tant, almenys els taxistes. Últimament funcionaven amb VTC."

 

La suspensió del Mobile: de 14.000 llocs de treball en orris a pèrdues milionàries
Els taxistes es queden sense els beneficis que els reporta el Mobile
La suspensió del Mobile: de 14.000 llocs de treball en orris a pèrdues milionàries
Les VTC, un dels grans perjudicats


Efectivament, el transport privat serà qui patirà la sotragada més gran, tal com explica Josep Maria Goñi, president de la patronal VTC Catalunya:

"És un desastre per a nosaltres. En aquest cas sí que hi ha unes clàusules per a les indemnitzacions"

 

Indemnitzacions: punt i a part

I qui pagarà les indemnitzacions? Les asseguradores diuen que, per norma general, totes les pòlisses d'un esdeveniment com el Mobile World Congress exclouen les malalties infeccioses que comportin quarantenes o restriccions de moviment. Per tant, el coronavirus no estaria cobert per les asseguradores.

Només s'activaria la pòlissa si finalment l'OMS o les autoritats sanitàries espanyoles decretessin una "força major", és a dir, en el cas poc probable que es prohibissin els moviments de persones entre països.

Per tant, GSMA haurà de gestionar amb les més de 2.000 empreses participants i amb els afectats si els paga una indemnització o si bé cada empresa gestiona amb la seva pròpia pòlissa si els correspon alguna compensació.

Les empreses que voluntàriament han decidit cancel·lar la seva presència en quedarien al marge. En principi, qui més hi perd és la Fira de Barcelona, que destina al Mobile el 30% del seu pressupost anual, és a dir, més de 60 milions d'euros.

La suspensió del Mobile: de 14.000 llocs de treball en orris a pèrdues milionàries
Els organitzadors i les autoritats ja pensen en el Mobile de l'any que ve


El Mobile World Congress es fa a Barcelona des del 2006 i el contracte amb la ciutat vincula l'organització fins al 2023. A banda dels efectes negatius que provoca la suspensió del certamen d'aquest any, totes les parts implicades ja parlen de l'edició de l'any que ve i de la necessitat de garantir-ne la celebració.

ARXIVAT A:
Coronavirus Mobile World Congress
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut