Construccions a menys de 500 metres del litoral a la Costa Brava
A la Costa Brava s'estudia una moratòria de les construccions

La suspensió de llicències a la Costa Brava frenarà almenys 3.000 habitatges nous

El nou pla director urbanístic per a tot el litoral català concretarà més què es pot fer i on

Actualitzat

A la Costa Brava quedaran protegides més de 1.100 hectàrees, en onze municipis, per la moratòria d'un any a la nova construcció que s'ha aprovat aquest dijous. Es deixaran de fer un mínim de 3.000 habitatges. Aturarà projectes a primera línia de mar, des de Portbou fins a Blanes. Pels ecologistes, però també pels constructors, la mesura arriba tard.

Pel que fa a terrenys afectats: seran els sòls urbanitzables i també els sòls urbans que no s'hagin edificat en una franja de 500 metres del litoral i, majoritàriament, situats en terrenys amb pendent.

I això afecta tant zones que ja tenien un projecte de construcció sobre la taula com aquelles en què construir estaria permès però no hi ha, de moment, intencions de fer-ho. En total 43 sectors diferents.

 

Municipis afectats per la moratòria.

 

Això vol dir concretament, que onze municipis al llarg de tota la Costa Brava veuran aturades les tramitacions i llicències. Són un total de 1.120 hectàrees. Segons la Generalitat, en aquests sòls urbanitzables afectats s'hi podrien arribar a fer 3.000 habitatges. I això, segons Agustí Serra, secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, és el que es vol evitar.

 

"Hem desenvolupat un excés de sòl al país. Un dels majors problemes que tenim al nostre país són les urbanitzacions. És un model propi dels anys 60 i 70 que no podem tornar a reproduir."

"A partir d'aquí, ho regulem a través d'una llei, canviem aquest model, evitem que es torni a reproduir aquest model. "

 

 

Els promotors no entenen per què la moratòria arriba ara i no es van aprofitar els anys de crisi. El secretari general de l'Associació de Promotors de Catalunya, Josep Donés, diu que els han lligat les mans.

"I quan repunta l'activitat i torna a haver-hi demanda i novament sembla que s'han de fer coses, els promotors ens trobem presoners en una qüestió que ara comprem un sòl, demanem un certificat d'aprofitament urbanístic i comptem que allò es pot fer."

 

 

Projectes que havien aixecat gran oposició com ara construir cases unifamiliars a Llançà, o posar totxo a la Cala Morisca de Tossa, queden en suspens. Mentrestant, la Generalitat redactarà el pla director urbanístic per a tot el litoral català, que concretarà encara més què es pot fer, què no, i on sí i on no.

Anar al contingut