MIchaela Coel, millor actriu per "I may destroy you" millor minisèrie (Bafta/GutLevy)
Londres

La supervivent d'una violació d'"I may destroy you" triomfa als Bafta més diversos

"The Crown", la gran derrotada, en una gala on ha destacat la diversitat racial i sexual

Actualitzat

La sèrie "I may destroy you" (Podria destruir-te) ha estat la gran triomfadora a la cerimònia dels premis britànics Bafta de televisió que s'han entregat aquest diumenge. En una nit en què han destacat la diversitat racial i sexual en els guardons, la gran derrotada ha estat "The Crown", que no s'ha emportat cap dels quatre premis a què optava.

La producció d'HBO i la BBC, totalment ignorada als Globus d'Or, ha estat la revelació dels Bafta. "I may destroy you", sobre la supervivent d'una violació, ha aconseguit el guardó a la millor minisèrie i la seva creadora, Michaela Coel, també ha recollit els premis a millor actriu protagonista --paper que interpreta ella mateixa--, millor direcció de ficció, guió i edició.

En recollir el premi a la millor actriu, Coel ha agraït a la directora d'intimitat Ita O'Brien el seu paper per crear un "espai segur" en el rodatge de les escenes sexuals i íntimes.

"Gràcies per la vostra existència a la nostra indústria, per fer un espai segur, per crear límits físics, emocionals i professionals, que permeten treballar sobre l'explotació, la pèrdua de respecte, sobre l'abús de poder, sense ser explotat ni abusat en el procés."


La figura del director d'intimitat és una nova figura molt recent en els platós per supervisar les escenes de sexe i evitar abusos. A plataformes com HBO o Netflix comença a ser obligatòria la presència d'aquests professionals per assegurar que les escenes de nus i de contingut sexual es fan pactades i amb el consentiment dels actors. Un d'aquest directors d'intimitat és l'alacantí Enric Ortuño.

Michaela Coel és protagonista i creadora de la minisèrie, que explora precisament el tema del consentiment sexual, i s'inspira en una experiencia personal.

"Arabella no només és una persona que és molt propera a mi, sento que representa moltes dones que realment no es veuen a la televisió, sinó que és caòtica i imperfecta."

 

 

Premis marcats per la diversitat

"I may destroy you" s'ha imposat a la categoria de minisèrie a "Small Axe", que sortia com a preferida, amb 15 nominacions.

Per aquesta sèrie de BBC One, que també toca un tema racial --el racisme entre els anys 60 i 80 d'una comunitat negra de Londres--,  Malachi Kirby ha obtingut el seu primer Bafta com a millor actor secundari, pel seu paper de defensor de la justícia racial Darcus Howe.

Una altra actriu negra, Rakie Ayola, ha guanyat el premi a la millor actriu de repartiment pel seu paper de mare d'Anthony Walker en la pel·lícula homònima "Anthony". El film retrata la vida i la mort de Walker, un estudiant britànic negre de 18 anys que va ser assassinat amb un piolet en un atac de motivació racial.

Rakie Ayola, millor actriu de repartiment per 'Anthony' (Bafta/GutLevy)

També el premi "Must-see moment" (el moment que s'ha de veure) de la televisió, votat pel públic britànic, se l'ha endut el grup de ball "Diversity" per la seva actuació dedicada a George Floyd i al moviment Black Lives Matter al programa "Britain's Got Talent" de ITV.

En aquesta 67a edició del premis Bafta de televisió és obligatori que a totes les categories hi estiguin representades les minories ètniques i sexuals del país, unes minories que s'han erigit en guanyadores de moltes de les categories.


"Save me too" s'imposa a "The Crown"

El Bafta a millor sèrie dramàtica ha estat per al thriller "Save me too", produït per Sky i que competia amb la popular "The Crown" a la mateixa categoria. Els episodis sobre el matrimoni del príncep Carles i Lady Di no han pogut superar el realisme i el misteri de la sèrie creada i protagonitzada per Lennie James.

El jove actor Paul Mescal s'ha emportat el premi al millor actor per la producció irlandesa "Normal People" i que es pot veure a StarzPlay.

Paul Mescal, premi al millor actor per 'Normal People' (Bafta/GutLevy)

Charlie Cooper ha guanyat el premi a millor actor de comèdia per "This country", que a Catalunya es pot veure a Filmin. Aimee Lou Wood s'ha emportat el premi a millor actriu de comèdia per a la sèrie "Sex Education" de Netflix.
 

Director català a la millor sitcom

La producció de la BBC -i que podem veure a Filmin- "Inside Number Nine" s'ha emportat el Bafta a la millor sitcom. Entre els directors d'aquesta sèrie de comèdia negra, el que més episodis ha dirigit és el català Guillem Morales. En total, des del 2015 ha fet 11 capítols d'aquesta sèrie d'històries independents, de 30 minuts cada una, plenes de misteris, humor negre i girs inesperats. A la BBC Morales també ha dirigit la minisèrie "The Miniaturist" i "Decline and Fall", el 2017. Al cinema, de Guillem Morales destaquen entre altres produccions, el curt amb el que va debutar, "Back Room", del 1999, o els llagmetratges "El habitante incierto" del 2004, i "Els ulls de Júlia", del 2010, produïda per TVC.

Finalment, i potser influenciat per la Covid, el premi al la millor sèrie de llarga durada se l'ha emportat "Casualty", un drama mèdic que s'emet a la BBC des de 1986 i que ja té 35 temporades.

La gala de la televisió britànica s'ha celebrat amb aforament reduït a causa dels protocols per la Covid, amb presències virtuals i assistents amb mascaretes i pantalles protectores. A l'acte, els presentadors han homenatjat les víctimes i lamentat les restriccions que han suposat la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
TelevisióPremis Bafta
Anar al contingut