Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

La supervivència al càncer creix, però els especialistes demanen més prevenció

Quatre de cada deu casos de càncer es podrien evitar amb una dieta mediterrània variada, exercici físic regular i prescindint de l'alcohol i el tabac

Redacció Actualitzat

Avui és el Dia Mundial contra el Càncer, una malaltia que provoca cada any la mort de més de vuit milions de persones a tot el món, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut.

A Catalunya es diagnostiquen uns 39.000 casos nous de càncer cada any. D'aquests, prop d'un 59% s'han detectat en homes i poc més del 41% en dones.

Els més diagnosticats són els de còlon i recte. Són els tumors més freqüents entre els homes, juntament amb el de pròstata i pulmó. En el cas de les dones, predominen els de mama, còlon i recte i endometri, però això pot canviar. El tabac farà que, als pròxims anys, el càncer de pulmó sigui el primer dels tumors en el cas de les dones.

En els últims deu anys, la supervivència al càncer ha augmentat un 7%. Una xifra acceptable però que encara hauria de ser més alta, segons el doctor Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge:  

"És correcte, però hem de millorar. En els últims deu anys hauríem d'haver arribat a una supervivència del 15% i jo crec que tots hem de millorar, primer la prevenció, disminuir els hàbits tòxics, i segon, incrementar el cribratge per detectar els tumors quan són molt petits"

♦La prevenció i la detecció precoç, claus per a la curació

 

 

Evitar els hàbits tòxics

A més de l'augment del 7% dels casos de persones que superen el càncer, una altra dada positiva és que les dones catalanes tenen la taxa de mortalitat per càncer més baixa d'Europa. Les autoritats recorden la importància de la prevenció i la detecció precoç per combatre aquesta malaltia. Un 40% dels càncers són evitables i, per tant, la incidència de la malaltia seria molt inferior si seguíssim les pautes de prevenció.

Els experts recomanen seguir una alimentació basada en la dieta mediterrània, fer exercici físic moderat, evitar els tòxics com el tabac i l'alcohol, prendre mesures adequades per reduir els efectes del sol sobre la pell i sotmetre's a les revisions de diagnosi precoç de tumors. Els metges alerten que els mals hàbits alimentaris proliferen en infants i adolescents, i això els pot fer més propensos a patir un càncer.

El doctor Josep Ramon Germà, director d'Investigació de l'Institut Català d'Oncologia, assegura que la prevenció continua sent la principal arma per lluitar contra aquesta malaltia:

"Si féssim el que toca fer en base a la prevenció del que coneixem, el càncer disminuiria en un 40%. Quatre de cada deu persones que ara tenen càncer, no el tindrien. "

 

 

Tractament multidisciplinari

La ciència ha avançat en tots els camps de tractament per plantar cara al càncer: la cirurgia, la radioteràpia, la quimioteràpia i també la immunoteràpia, que estimula les defenses del cos per combatre el càncer. Aquest darrer tractament dóna molt bons resultats, segons els experts.

La combinació de les diferents maneres d'abordar la malaltia en redueix la mortalitat. La incorporació de la immunoteràpia als tractaments ha permès curar alguns càncers amb metàstasi. Per als investigadors, ara el gran repte és poder implantar totes les noves tècniques de la recerca a la pràctica clínica.

 

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut