Josep Rull i Jordi Turull aplaudint Carles Puigdemont, que ha intervingut per videoconferència (EFE)
Josep Rull i Jordi Turull aplaudint Carles Puigdemont, que ha intervingut per videoconferència (EFE)

La situació processal dels antics membres del govern marca l'inici de campanya

Junts per Catalunya i Esquerra donen protagonisme als consellers cessats, mentre que Ciutadans i Partit Popular eviten fer interpretacions polítiques de la retirada de les euroordres de detenció contra Puigdemont, Comín, Puig, Serret i Ponsatí

RedaccióActualitzat

Primer dia de campanya electoral, marcat per la intervenció als mítings d'alguns dels consellers cessats que, fins aquest dilluns, estaven empresonats.

La decisió del Tribunal Suprem de retirar l'euroordre de detenció contra Carles Puigdemont i els altres quatre consellers destituïts que són a Brussel·les també ha estat present en les primeres hores de campanya, en què alguns candidats han aprofitat per fer propostes en matèria d'ensenyament i economia.


Presència de Puigdemont, Rull i Turull


En l'acte de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont ha aparegut per sorpresa a través de les xarxes en la primera compareixença de Jordi Turull i Josep Rull. Cap referència a la decisió del Suprem i suport total als consellers cessats pel 155 que aquest dilluns van sortir de la presó:

 


"Sapigueu que estem absolutament emocionats per tot el que heu dit i ens teniu al vostre costat. I esperem poder recuperar, ara sí, la normalitat"

 

Rull ha assegurat que s'han conjurat per treure els seus companys de la presó i ha fet una crida perquè hi hagi una gran participació el dia 21:

 

"Els traurem si som capaços d'omplir les urnes de milers i milers d'onades d'esperança perquè volem treure els nostres companys de la presó. I volem que el president Puigdemont torni a Catalunya"

 

 

Mundó participa en un acte d'ERC a la Model


El conseller cessat pel 155 i acabat d'alliberar, el republicà Carles Mundó, entén que la decisió del jutge del Suprem de retirar les euroordres de detenció és una rectificació. Ho ha dit en un acte de campanya a la presó Model, que ell mateix es va encarregar de tancar fa uns mesos:

 

"És una rectificació en tota regla davant de l'expectativa certa que la justícia belga, en cap cas, hauria extradit pels delictes de rebel·lió i sedició els companys que estan a Brussel·les. Abans de posar-se vermell, la justícia espanyola ha preferit retirar aquesta ordre"

 

La número dos del partit, Marta Rovira, ha qualificat la decisió del jutge de manipulació judicial per complicar encara més el retorn de Carles Puigdemont i els consellers cessats pel 155 que són a Bèlgica perquè, segurament, quan arribessin aquí acabarien a la presó com Junqueras.

 

 

 

Arrimadas diu que vol liderar un govern constitucionalista


En una conferència de premsa a l'agència EFE, la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha deixat clar que les decisions judicials que puguin afectar Carles Puigdemont i els consellers cessats pel 155 que són a Brussel·les no la distrauran del seu propòsit d'aconseguir liderar un govern constitucionalista:

 

"Nosaltres farem la nostra campanya perquè tenim un projecte alternatiu, perquè no necessitem saber què farà el senyor Puigdemont per poder explicar que a Catalunya cal un canvi, i que podem parlar de com fer tornar les empreses que han marxat"

 

Arrimadas està convençuda que Catalunya té el 21 de desembre l'oportunitat d'aixecar el 155 i avisa que si guanyen els independentistes previsiblement caldria tornar a recórrer a aquest tipus de decisions:

 

"El que és evident és que si tornen a fer el mateix és molt probable que tornin a passar les mateixes coses"

 


Iceta valora positivament la decisió del jutge Llarena


El cap de llista del PSC, Miquel Iceta, qualifica de bona notícia la decisió del jutge Llarena:

 

"Són persones que saben que s'han de presentar davant de la justícia espanyola i ho hauran de fer quan decideixin fer-ho. Però jo crec que és una bona notícia. És una decisió que permet normalitzar les coses"

 

Al Prat de Llobregat, Iceta ha dit que no creu que hi hagi majoria independentista:

 

"Si això passa s'obre una alternativa. I crec que la que nosaltres representem és la que té més opcions, pel suport ciutadà que rebrà i per la seva capacitat d'establir pactes parlamentaris, d'aconseguir la investidura i de convertir-me en el 131 president"

 

Iceta qualifica de taverna el llenguatge d'Albiol.

 

 

 

 

Domènech diu que els consellers cessats pel 155 haurien de poder participar als comicis


El candidat de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha defensat la necessitat de poder fer una campanya amb tots els candidats en igualtat de condicions:

 

"Bàsicament, creiem que la millor notícia no seria la retirada de l'euroordre sinó poder fer unes eleccions el més normals possibles. Per tant, que tots els candidats, i els que han quedat a la presó, poguessin participar en aquestes eleccions en condicions normals"

 

En una conferència al Cercle d'Economia, Domènech ha defensat al seu programa econòmic un salari mínim de mil euros, una banca pública i també la necessitat de fer una aposta decidida per l'economia verda.

 

 

 

 

Albiol defensa un nou sistema educatiu que eviti "l'adoctrinament"


El candidat del PP, Xavier García Albiol, respecta la decisió del Suprem de retirar l'euroordre contra Puigdemont, i ha centrat les primeres hores de campanya a parlar de l'educació. Diu que d'això ja n'ha parlat amb el govern espanyol i que proposaran una reforma en el sistema educatiu català per evitar, ha dit, que es continuï adoctrinant els nens a les escoles:

 

"En matèries com la Història, la Geografia o les Ciències, que han de ser iguals per a un nen de Catalunya que per a un nen d'Andalusia o d'Extremadura. El que està passant a Catalunya, on s'està manipulant la història de la nostra terra, és del tot inadmissible"

Segons García Albiol, és clau que Podem quedi darrere dels partits constitucionalistes perquè un pacte amb aquest partit representaria, diu, caure del foc independentista a les brases del populisme.

 


La CUP denuncia accions repressives de l'Estat


La CUP ha fet campanya a Barcelona davant la Ciutat de la Justícia per acompanyar l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo, que ha estat citat a declarar pel referèndum de l'1-O. La número dos per Barcelona, Maria Sirvent, ha denunciat les accions repressives de l'Estat davant dels partits que defensen el dret a l'autodeterminació:

 

"Sabem que aquesta campanya es produeix amb un àrbitre que és absolutament parcial, que persegueix uns resultats molt determinats i ens esperem que l'estat espanyol, com sempre, faci servir tots els mitjans amb la finalitat d'aconseguir els objectius que vol"

 

Sirvent també ha denunciat que aquest dilluns la Guàrdia Urbana els va requisar cartells electorals a Barcelona i a Vilassar de Mar, al Maresme, i ha reclamat que els hi tornin.

 

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

 

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
Anar al contingut