L'autor de la matança de Munic, Ali David Sonboly
L'autor de la matança de Munic, Ali David Sonboly
Munic

La síndrome d'Amok, "un acte de bogeria" darrere la matança de Munic

Ali David Sonboly, el jove de 18 anys que divendres va disparar de forma indiscriminada a Munic, estava obsessionat per altres matances protagonitzades per adolescents

RedaccióActualitzat

El cap de la policia de Munic, Hubertus Andrä, informava aquest migdia de les motivacions que han portat Ali David Sonboly, un jove de 18 anys, a assassinar a trets una desena de persones i ferir-ne una trentena a Munic.

Andrä ha assegurat que "tot apunta a un acte de bogeria" i que el jove nascut a Munic tenia un gran interès "pels atacs solitaris". Ha esmentat la "síndrome d'Amok" com una de les possibles causes de la matança.

Què és la síndrome d'Amok?

Es tracta d'una síndrome definida l'any 1972 pel psiquiatre Joseph Westermeyer, i que s'ha identificat en diversos casos d'assassinats massius comesos per joves.

Consisteix en una explosió salvatge de ràbia continguda, que fa que la persona ataqui, dispari, fereixi o mati de forma indiscriminada tothom que troba en el seu camí. L'atac de fúria no s'atura fins que l'individu és immobilitzat, o, en molts casos, s'autolesiona o se suïcida.

Els psiquiatres expliquen que, abans d'aquesta explosió violenta de fúria, la persona pot passar un període de depressió.

Obsessionat pels "actes de bogeria" adolescents

Ali David Sonboly tenia a la seva habitació un exemplar del llibre 'Amok, per què maten els estudiants', que tracta aquesta síndrome i la seva relació amb els atacs d'estudiants.

En l'escorcoll també s'han trobat retalls de diaris sobre les actuacions policials en aquest casos i material divers sobre altres tirotejos protagonitzats per adolescents solitaris.

Un dels episodis violents que més interessaven el jove muniquès és el de la massacre de Winnenden. L'any 2009, un jove de 17 anys va irrompre amb roba paramilitar i fortament armat a l'escola de secundària Albertville, a prop de Stuttgart. Va disparar de forma indiscriminada i va matar 15 persones, alumnes i professors. Després va fugir i es va suïcidar quan es va veure encerclat per la policia.

Anar al contingut