Imatge d'una llúdria comuna menjant un peix. (Foto: Reuters)
La llúdriga comuna, Lutra lutra. (Foto: Reuters)
Margalef

La Serra del Montsant recupera la llúdriga 25 anys després d'extingir-se

Han detectat a Margalef, al Priorat, un exemplar de llúdriga comuna. La Direcció General del Medi Natural ha detectat un exemplar de mustèlid al riu Montsant, dins del Parc de la Serra del Montsant on s'havia extingit ara fa 25 anys.

RedaccióActualitzat
Han detectat a Margalef, al Priorat, un exemplar de llúdriga comuna. La Direcció General del Medi Natural ha detectat un exemplar de llúdriga al riu Montsant, dins del Parc de la Serra del Montsant on s'havia extingit el 1987.

El Departament d'Agricultura té un programa de seguiment d'aquests animals a bona part del territori. A la Serra del Montsant s'hi van detectar alguns animals el 2008 i el 2009, però sense que els exemplars tinguessin continuïtat.

L'animal ha estat detectat gràcies al mètode del foto parany. Aquest consisteix a col·locar càmeres a un quilòmetre de distància entre elles amb aliments per atreure els animals i poder-los fotografiar. Les "trampes" s'havien instal·lat per comprovar la presència del visó americà, una espècie invasora des del 2010, a la zona.

La llúdria va desaparèixer del Montsant ara fa 25 anys, tot i que el 2008 es va detectar un exemplar riu avall, fora del Parc Natural que no va perdurar. La troballa confirma que el procés de retorn és ferm i es creu que podria establir-se a la serra altre cop.

La recolonització d'un riu per part de la llúdriga, és un procés progressiu. Quan és tan persistent com ara el del Montsant, significa que ja pot ser considerat com a permanent.
Anar al contingut