La sequera situarà la producció d'oli de la DOP Les Garrigues entorn dels tres milions de quilos

La sequera situarà la producció d'oli de la DOP Les Garrigues entorn dels tres milions de quilos

La sequera situarà la producció d'oli de la DOP Les Garrigues entorn dels tres milions de quilos

Actualitzat
Imatge d'oli d'oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials, el 7 de novembre del 2019. (Horitzontal)
Imatge d'oli d'oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials, el 7 de novembre del 2019. (Horitzontal)

ACN Lleida\/Maials.-La sequera farà caure aquesta campanya la producció d'oli d'oliva a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) fins als tres milions de quilos, una xifra per sota de l'any passat i que suposa menys de la meitat del seu potencial productiu, que és d'entre sis i set milions de quilos. Les darreres pluges han estat beneficioses pels arbres però han arribat tard, segons el president de la DOP, Enric Dalmau. "Al final el que ens salvarà aquesta collita són els regs de suport" com és el Segarra-Garrigues, ha assenyalat. Després d'un darrera campanya que va finalitzar amb els preus més baixos dels darrers cinc anys, Dalmau considera que encara és d'hora per poder preveure com evolucionar els de la nova campanya, tot i que confia que es mantinguin estables en el cas de l'oli envasat, mentre en l'oli a granel que es ven a països com ara Itàlia, "de partida els preus són baixos".

Els productors de la DOP Les Garrigues han iniciat aquesta setmana la recol·lecció de l'oliva en una campanya marcada la sequera del darrer any. La manca de precipitacions ha provocat la pèrdua de moltes olives a la DOP Les Garrigues, "moltes de les quals no s'han pogut salvar amb les pluges" de les darreres setmanes. "La sequera no és d'un any sinó que portem tres anys de sequera important i, al final, es nota", puntualitza Dalmau. Les darreres pluges "permetran pal·liar una mica aquesta sequera acumulada però cal tenir en compte que cop el clima és més extrem i passem de la calor al fred i del fred a la calor". "Plou poc i quan ho fa, és amb intensitat", remarca. Al marge de la sequera, els aiguats que van afectar algunes poblacions de la DOP Les Garrigues han ocasionat danys en zones puntuals amb oliveres arrencades en poblacions on va baixar la rovinada. Tot i això, Dalmau remarca que els danys han estat sobretot de caire estructural i han malmès "camins, marges, ponts i magatzems on hi havia maquinària". De la mateixa manera, que va passar en les localitats del Segrià i les Garrigues afectades per l'incendi de finals de juny. En aquest sentit, el president de la DOP, Enric Dalmau, reclama més implicació de les administracions davant "catàstrofes" com aquestes.Segons les primeres previsions, la producció se situarà enguany entorn dels tres milions de quilos, tot i que caldrà veure com surten els rendiments durant les pròximes setmanes, malgrat que de moment són positius, segons Dalmau. "Al final el que ens salvarà aquesta collita són els regs de suport que hi ha a la comarca" ja que "permet a l'olivera fer el seu procés i garantir la collita", afirma el president de la DOP. Així, la DOP segueix apostant per un reg de suport com és el Segarra-Garrigues per "no tenir els problemes de sequera que tenim any rere any i de pèrdua de collites". A l'espera de l'evolució dels preusPel que fa a preus, Enric Dalmau considera que encara és aviat per preveure com evolucionaran en la nova campanya que ara comença. La DOP Les Garrigues confia que es mantingui el preu de l'oli envasat, que acostuma a ser bastant "estable", però caldrà veure què passa amb l'oli que es ven a granel. "No sabem com pot evolucionar però, de partida, els preus són baixos", afirma Dalmau. El president de la DOP recorda que l'anterior campanya va acabar amb els preus més baixos dels darrers cinc anys. Al conjunt de l'Estat es preveu una reducció de la producció però aquesta es veurà compensada per l'increment que s'espera a països del Mediterrani com és el cas d'Itàlia, Grècia, Turquia i Tunísia i, per tant, "tornarem a estar amb una collita amb molts quilos d'oli". "El que tenim clar és que els únics que poden arribar a tenir un preu decent són els olis verge extra de qualitat", assenyala Enric Dalmau. La DOP considera que "els treus euros són la ratlla de la qual no s'hauria de baixar i a partir de la qual el pagès pot guanyar-se bé la vida", ja que els costos de producció a la DOP les Garrigues se situen entre els 2,60 i els 2,70 euros\/quilo. "El camí no és parlar de tones i tones sinó de qualitat i augmentar el consum d'olis de qualitat" i acusa les grans companyies de baixar preus tot i que això no s'ha vist repercutit en un augment del consum, segons Enric Dalmau.La DOP preveu presentar a Agricultura la proposta d'ampliació quan acabi la campanya La DOP Les Garrigues segueix treballant en el projecte per ampliar la seva extensió territorial cap a disset municipis que no en formen part de les Garrigues, l'Urgell i el Segrià, i també preveu incorporar-ne algun del Pla d'Urgell i la Segarra, tots ells limítrofs amb l'actual àrea geogràfica de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues. L'ampliació suposaria per a la DOP sumar unes 900 hectàrees de plantacions d'oliveres que hi ha en aquests municipis, tot i que s'espera és que en un futur puguin ser més, aprofitant que moltes de les disset poblacions es poden beneficiar del Segarra-Garrigues. L'objectiu és que la plantació d'oliveres per obtenir un oli de qualitat pugui generar una oportunitat per aquetes localitats. Actualment, s'estan analitzant terres i olives, i comparant-les amb les de l'actual territori productor. Dalmau confia que quan acabi l'actual campanya, la DOP les Garrigues a estarà en condicions de presentar el projecte al Departament d'Agricultura per tal de rebre l'aval del Departament. Posteriorment, haurà de seguir la seva tramitació a Madrid i, després, a Brussel·les, que hi haurà de donar el vistiplau definitiu.