Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Castelló d'Empúries

La sequera posa en risc els aiguamolls de l'Empordà: "Pot deixar de ser una zona humida"

Els aiguamolls de l'Empordà viuen la sequera "més greu" dels darrers anys i la falta de pluja ha comportat una pèrdua de biodiversitat a la zona

Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Els aiguamolls de l'Empordà viuen una de les pitjors sequeres dels últims anys. Els episodis de sequeres són recurrents en zones humides, però des de principi d'any només han caigut 226 litres per metre quadrat, menys de la meitat de la mitjana.

La complicada situació ha malmès una de les zones humides més importants de Catalunya, des de la seva creació l'any 1983, juntament amb el delta de l'Ebre i el Llobregat. El director del Parc Natural, Sergi Romero, adverteix que si la situació persisteix i no plou aviat, "deixarà de ser una zona humida".

Romero diu que la situació és "greu" i que es tracta d'un dels episodis més "llarg" que recorda des del seu inici al parc, a principis dels noranta.

L'estany artificial del Corralet, de 18 hectàrees, està completament sec (ACN/Gemma Tubert)

Els recs no tenen aigua i això provoca que zones habitualment plenes, com l'estany del Cortalet, estiguin completament seques. La situació ha provocat que moltes espècies d'ocells hagin migrat a zones humides del litoral.


Preocupació del públic

Els assistents al parc han manifestat la seva preocupació per l'estat dels aiguamolls en els darrers mesos. La situació ha obligat la direcció del Parc a publicar una nota a les seves xarxes socials explicant els motius del mal estat del territori, les baixes precipitacions. 

La sequera provoca que "l'ànima" de la reserva de les Llaunes i d'on s'extreu pràcticament tota l'aigua, el rec del Corredor, s'hagi buidat. La falta d'aigua al rec ha comportat que no s'inundin estanys de grans extensions com el del Corralet o els del Matà.

La pluja no és l'única font aquàtica dels Aiguamolls, la depuradora d'Empuriabrava en bomba a pous estratègics del parc, però, segons Romero, "no és suficient".


Problemes amb els propietaris

El cas de l'estany de Vilaüt és més complicat, ja que segons Romero el problema és que es tracta "d'una propietat privada, tot i ser una reserva natural integral": "El propietari ens va dir que no acceptava que s'inundés si no se li pagava una certa quantitat."

L'estany compta amb una concessió aprovada per l'Agència Catalana de l'Aigua de 17.000 metres cúbics l'any (dels regants de la Muga), però la inundació de Vilaüt passa per un canvi de titularitat del terreny, segons comenta Romero.

Els litigis amb el propietari de Vilaüt impedeixen la inundació de l'estany (ACN/Gemma Tubert)

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut