La sequera deixa el llac francès de Montbel al 25% de la seva capacitat

Alberto AlcántaraActualitzat

El llac de Montbel, situat a la regió francesa d'Occitània, agonitza per la sequera. L'embassament és la font de reg principal dels departaments de l'Arieja i l'Aude des del 1985. Al mateix temps és una atracció turística important, coneguda per les seves aigües de color turquesa i per una vida aquàtica rica. Però el paisatge ha canviat molt durant els últims mesos, quan el nivell ha baixat al voltant del 25% de la capacitat total.

El llac de Montbel a mitjans de març del 2023 (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Sequera hivernal

Quan estem a poques hores d'entrar a la primavera astronòmica, la imatge que ofereix el llac és devastadora: zones totalment ermes, fang o vaixells encallats com a resultat, entre altres coses, d'un hivern molt sec.

Météo France va publicar l'informe climàtic de l'hivern meteorològic a principis de març, amb registres destacables. Per exemple, una tongada de 32 dies consecutius, entre el 21 de gener i el 21 de febrer, sense precipitacions significatives. És el nombre més alt de dies sense pluja des del 1959.

Comptant el total de pluja de l'estació, l'hivern del 2023 va ser el quart més sec des del 1959. El fet s'agreuja perquè França venia d'una altra sequera històrica el 2022.


En particular, a la comarca de l'Arieja, on se situa l'embassament, han tingut un dèficit de pluja del 80%. Normalment, en aquesta època de l'any i en condicions normals, el Montbel, que té una extensió d'unes 570 hectàrees, estaria al 60% de la seva capacitat, segons els responsables de la gestió del llac. Això implicarà una gestió especial del recurs hídric aquest estiu.
 


La manca de precipitació també es tradueix en una manca de neu a tots els massissos de França, en la cinquena temporada consecutiva marcada pel dèficit nival. L'1 de març es va assolir un mínim rècord de neu als Alps. Aquesta mancança de neu també comportarà un dèficit per a les vies fluvials quan arribi el desglaç.
 



Per sort, l'inici del mes de març ha estat esperançador pel que fa a la precipitació a França, amb l'aparició de fronts atlàntics que, si més no, han servit per regar un terreny molt sec.

 

 

Afectacions en l'agricultura i el turisme

L'estat de l'embassament alarma els agricultors de la zona, que veuen com moltes de les seves explotacions no podran tirar endavant si no poden regar. Es plantegen diverses mesures d'estalvi d'aigua, com una reducció de la producció de blat de moro d'entre un 50% i un 60%, o recórrer a cultius menys que necessiten menys reg, com el sorgo, el gira-sol i fins i tot les mandarines. El problema és que moltes de les alternatives no són tan rendibles.

El llac de Montbel a mitjans de març del 2023 (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

A banda de la funció inicial de l'embassament com a font de reg dels cultius de la regió, amb el pas del temps s'han construït càmpings i rutes de senderisme al voltant de les seves ribes. Milers de turistes visiten la zona cada any.

També hi ha un club de vela que ha hagut de cancel·lar diverses competicions regionals i nacionals des del gener, ja que la superfície reduïda del llac ja no és apta per a la navegació. La direcció del club ja es planteja com diversificar les seves activitats per continuar operant durant futures sequeres.

El llac de Montbel a mitjans de març del 2023 (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Futur en el context de l'escalfament global

A mesura que els efectes de l'escalfament global s'intensifiquin durant les pròximes dècades, les estacions més càlides i seques seran més freqüents. S'estima que les condicions precàries del llac en l'actualitat seran les condicions normals el 2050 i, per tant, caldran mesures d'adaptació, a banda del que es pugui fer per mitigar l'escalfament.

Les autoritats estan treballant en un pla per desviar el riu Touyre per ajudar a omplir el llac, tot i que el projecte ha trobat l'oposició dels grups ecologistes.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut