Una petjada de dinosaure oculta al riu Paluxy

La sequera als Estats Units treu a la llum petjades de dinosaure de fa 113 milions d'anys

Les marques són d'un acrocantosaure, un bípede que habitava el sud-oest de Texas a l'etapa del cretaci inferior

RedaccióActualitzat

La situació d'intensa sequera que es viu a Texas, als Estats Units, ha deixat al descobert diverses petjades de dinosaures d'ara fa 113 milions d'anys a la llera del riu Paluxy, ara totalment sec.

Les marques són d'un acrocantosaure, un tipus de dinosaure bípede que habitava aquesta zona de l'Amèrica del Nord a l'etapa del cretaci inferior. Els investigadors també asseguren que l'animal autor de les petjades feia uns dotze metres de llarg i pesava gairebé set tones.

La troballa s'ha fet en un parc temàtic dedicat als dinosaures, el Dinosaur Valley de Glen Rose, una zona també coneguda com "la capital dels dinosaures", per la gran presència de rastres d'aquests animals.


Un estat de conservació "excepcional"

Els responsables del parc han explicat els factors que han fet que les petjades estiguin en un estat de conservació "excepcional". De fet, s'hi poden arribar a distingir fins i tot les ungles de cada peu. I això és perquè els sediments trepitjats s'han calcificat fins a convertir-se en pedra calcària. El fet de ser al fons del riu i sota diverses capes de sediments orgànics transportats per l'aigua les ha protegit de l'erosió.

Però pel director del parc, Jeff Davis, això té una cara i una creu, ja que sense el riu sec no es podrien veure les petjades, "ni sabríem que hi eren".

"Una vegada exposades es comencen a degradar. Igual que qualsevol altra roca, es trencaran amb el temps, a conseqüència de l'erosió i la meteorització".

Sigui com sigui, les previsions metereològiques d'aquesta propera setmana indiquen que arriben pluges torrencials a la zona, cosa que farà tornar el riu Paluxy al cabal habitual i deixar, per tant, un altre cop submergides les petjades.


Restes, també, d'un altre dinosaure

Aquest episodi inèdit de sequera al riu Paluxy també ha revelat petjades d'un altre dinosaure, el Sauroposeidon proteles, un animal que feia fins a 15 metres d'alçada, el més alt que es coneix.

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut