Xavier Valiño, comissari de 'Vibraciones Prohibidas'; Lluís Agustí, comissari de la Setmana de la Cultura Prohibida; Ricard Vinyes, comiss…
Xavier Valiño, comissari de 'Vibraciones Prohibidas'; Lluís Agustí, comissari de la Setmana de la Cultura Prohibida; Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria, i Carme Fenoll, cap del Servei
Barcelona

La segona edició de la Setmana de la Cultura Prohibida, al Born CCM, posa l'accent en la censura a la música

Actualitzat

ACN Barcelona. - El Born Centre de Cultura i Memòria obre aquest dimarts la Setmana de la Cultura Prohibida, on la censura i la llibertat d'expressió seran les protagonistes fins al pròxim diumenge 29 de maig d'una trentena d'actes. Des d'El Born CCM es vol posar en relleu el gran valor que té, per un món democràtic i just, la garantia del dret universal a l'accés lliure i obert a tot tipus d'informació. A més, com ha explicat Lluís Agustí, comissari de la Setmana de la Cultura Prohibida, aquest certamen té com a objectiu "ser una cita anual per reflexionar sobre les prohibicions del passat i actuals". Aquest any, la Setmana de la Cultura Prohibida posa l'accent en la censura de l'àmbit musical, que serà la protagonista de l'exposició 'Vibracions Prohibides'.

Després de l'èxit de la fira del llibre prohibit, que va néixer l'any passat a El Born CCM per posar sobre la taula aspectes com la censura i la llibertat d'expressió al sector editorial, aquest any la Setmana de la Cultura Prohibida posa l'accent en la música prohibida, a més de tenir en compte les prohibicions i censures a totes les formes culturals i artístiques. L'esdeveniment compta amb més d'una trentena d'actes de diversos formats, com ponències, exposicions, taules redones o documentals, entre d'altres. En aquest sentit, el comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, ha assegurat que "si fems aquestes jornades o aquesta manera de programació és, precisament, per fer evident a cada moment que no hi ha drets culturals sense drets socials i no hi ha drets socials si no existeixen els drets culturals". "Això és el que expressa aquesta setmana: la defensa dels drets culturals", ha afegit Vinyes. La Setmana de la Cultura Prohibida s'enceta amb la ponència sobre el paper d'Anonymous en la denúncia de la censura a càrrec de l'escriptora Gabriella Coleman. Entre els actes programats també s'inclou la jornada 'Nihil Obstat', que farà un repàs a la censura a la biblioteca pública; tallers, diàlegs i taules rodones amb periodistes, músics, historiadors i experts en censura musical; la reproducció del documental 'La cançó censurada', que se centra en els mecanismes de censura a la Nova Cançó durant la dècada dels seixanta, i un mercat de llibres prohibits on hi hauran obres literàries censurades. Un dels plats forts de la setmana serà el concert de Gerard Quintana, 'Intocables', on el cantant presenta un joc amb doble interpretació unint les coses sagrades i inalterables que no es poden qüestionar amb les cançons que trenquen aquestes normes. Així, Quintana interpretarà cançons que han estat prohibides, censurades, marginades o perseguides, com és el cas de 'God Save de Queen', dels Sex Pistols, 'Senyors de la Guerra' de Bob Dylan o 'La sequia' d'Albert Pla. D'altra banda, l'exposició 'Vibracions Prohibides' és una de les protagonistes d'aquesta edició. La mostra fa un repàs a portades de discos que van ser objectes de censura, ja que, a partir de la dècada dels seixanta, la música rock es va convertir en objecte de censura a l'estat espanyol. Així, l'exposició mostra els dissenys originals internacionals d'aquestes portades de disc i les seves versions censurades a l'estat espanyol. A més, es recupera l'exposició 'Vermell de Censura', la mostra que va centrar el protagonisme del cicle de l'any passat per recuperar la línia original de la Setmana del Llibre Prohibit. 'Vermell de Censura' recull textos i llibres censurats o prohibits, obres maltractades, llibres retallats, edicions segrestades i volums que han estat amagats en biblioteques i magatzems tancats en pany i clau.

Anar al contingut