Un dels investigadors a la zona boscosa on s'han exhumat els cadàvers, al sud-est de Kènia (Reuters/Stringer)
Un dels investigadors a la zona boscosa on s'han exhumat els cadàvers, al sud-est de Kènia (Reuters/Stringer)
Malindi

La secta de Kènia que va fer morir de fam desenes de persones hauria traficat amb òrgans

Segons un document judicial al qual ha tingut accés France-Presse, la secta estaria vinculada "al tràfic coordinat d'òrgans humans"

RedaccióActualitzat

A mesura que avança la investigació, es torna encara més macabra l'anomenada "massacre de Shakahola", en referència al bosc de Kènia on s'han localitzat els cossos de desenes de persones que van morir de fam, persuadides per un pastor autonomenat que d'aquesta manera es trobarien amb Déu. Ara s'ha sabut, segons un document judicial al qual ha tingut accés France-Presse, que la secta estaria vinculada "al tràfic coordinat d'òrgans humans", una xarxa en la qual hi hauria diversos involucrats.

En el document de la Divisió d'Afers Criminals es recull que a alguns dels cadàvers recuperats els falten òrgans.

Oficialment, s'ha explicat que les autòpsies practicades a més d'un centenar de cossos revelen que les víctimes van morir de fam, però també que algunes --entre les quals hi ha infants--, van ser estrangulades i asfixiades o les van pegar.

Totes van deixar de menjar seguint les indicacions del pastor Paul Nthenge Mackenzie, un extaxista que es va autoerigir en líder de l'Església Internacional de les Bones Noves i que va prometre als fidels que la inanició els portaria a conèixer Jesús.

Segons la investigació, alguns fidels van intentar deixar el dejuni, però la secta comptava amb alguns adeptes ben nodrits que s'encarregaven de fer complir la voluntat del pastor, armats amb porres i matxets. "Semblaven estar ben alimentats, a diferència de les víctimes", afirma el document al qual ha accedit France-Presse.


68 persones rescatades amb vida i 20 fosses comunes

El nombre de cadàvers trobats al bosc de Shakahola s'ha elevat a 133, segons ha confirmat la policia. Les exhumacions, suspeses la setmana passada per la pluja intensa, s'han reprès aquest dimarts, quan s'han localitzat una vintena de cadàvers.

El ministre de l'Interior, amb guants blancs, parla amb els investigadors
El ministre de l'Interior, amb guants blancs, parla amb els investigadors (Reuters/Stringer)

A la zona s'ha denunciat la desaparició de més de 560 persones, encara que no queda clar si totes tindrien relació amb la secta. "Em temo que tenim moltes tombes en aquest bosc, i això ens porta a pensar que va ser un crim altament organitzat", ha afirmat el ministre de l'Interior de Kènia, Kithure Kindiki, desplaçat al lloc dels fets.

Actualment hi ha 20 fosses comunes obertes. "El procés està lluny d'acabar", ha afegit el ministre, que ha definit els fets com "una de les pitjors tragèdies" que ha vist Kènia.


25 detinguts i una gran quantitat de diners en efectiu

El 2 de maig, el líder de la secta, la seva dona i 16 sospitosos més van quedar en llibertat. La Fiscalia els volia acusar de terrorisme, però el tribunal de la ciutat costanera de Malindi es va declarar incompetent.

Al cap d'uns minuts, els van tornar a detenir i traslladar a un tribunal de Mombasa, la segona ciutat del país, on la policia ha demanat que se'n prorrogui la detenció 90 dies per investigar els fets. Ara són 25 els detinguts pel cas.

Paul Mackenzie, un extaxista, és el líder de l'Església Internacional de les Bones Noves
Paul Mackenzie, un extaxista, és el líder de l'Església Internacional de les Bones Noves (Reuters/Stringer)

El pastor ja va ser detingut al març, acusat d'estar darrere de la mort de dos menors, però va quedar en llibertat sota fiança.

La Divisió d'Afers Criminals també ha reclamat l'embargament dels comptes bancaris d'un conegut pastor, Ezekiel Odero, que va quedar en llibertat després de ser detingut a finals d'abril pels investigadors.

Sospiten que va rebre "quantitats enormes de diners en efectiu", que tindrien l'origen en la venda de les propietats dels fidels, instigada pel pastor Mackenzie.

Divendres passat, el president de Kènia va nomenar una comissió d'investigació, presidida per la jutge Jessie Lesiit, per esclarir els fets i investigar possibles negligències administratives o de seguretat.

 

ARXIVAT A:
PolicialReligióÀfrica
Anar al contingut