Brussel·les

La secessió pactada, la via més rendible per a Catalunya

Ho apunta un informe del CIDOB i el CEPS, que qualifica d'insostenible l'"statu quo"

RedaccióActualitzat

El CIDOB i el Centre de Polítiques Europees (CEPS) han presentat aquest dimecres a Brussel·les un informe de projecció macroeconòmica per al període 2015-2030 sobre la possible independència de Catalunya. El text ha rebut el suport dels eurodiputats Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall. 

El document avala la secessió pactada com la via més rendible per a Catalunya, tot i que preveu i analitza tres models, entre els quals hi ha mantenir l'"statu quo" actual, que qualifica d'insostenible a llarg termini perquè suposa una asfíxia econòmica i financera. 

Els altres dos models són els següents: l'estudi assegura que, si el trencament és suau i pactat amb Espanya, el creixement econòmic es veurà a curt termini, a partir del primer any. En els pròxims quinze anys, el creixement del PIB es traduirà en un augment de més de 110.000 milions d'euros, mentre que amb una declaració unilateral el creixement serà més lent i, en el mateix període, la traducció en el PIB serà molt menys important, de 67.000 milions d'euros més.

Per últim, en l'escenari de trencament unilateral, es preveuen el dret de veto de Madrid en les institucions europees i més incerteses respecte al dèficit i els tipus d'interès, així com la pertinença o no a la UE. En el model de trencament pactat es projecta una taxa d'atur del 3,1% el 2030.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut