La sanitat pública finançarà per primer cop un medicament per deixar de fumar
Un jove trencant un cigarret (Font:Pixabay)

La sanitat pública finançarà per primer cop un medicament per deixar de fumar

Els CAP podran receptar Champix i tindran un nou protocol contra el tabaquisme, segons ha detallat la ministra de Sanitat en funcions

RedaccióActualitzat

La Seguretat Social inclourà per primera vegada un medicament per deixar de fumar, que podrà ser receptat després d'un nou protocol en els centres d'assistència primària i de què el Ministeri de Sanitat calcula que es podran beneficiar, d'entrada, unes 70.000 persones.

Ho ha avançat la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, des de Nova York, on ha participat en les diferents cimeres sobre sanitat universal i clima que s'han celebrat al voltant de la 74a sessió de l'Assemblea General de l'ONU.

 

Nous protocols contra el tabaquisme

Fins ara, a Espanya només alguna comunitat com Navarra havia subvencionat tractaments de deshabituació de tabaquisme, de manera que, amb aquesta decisió, el ministeri fa ara un pas endavant i abordarà a tot l'estat aquesta addicció --que provoca unes 50.000 morts anuals al país-- amb la subvenció del principi actiu de la vareniclina, que es comercialitza amb la marca de referència Champix.

La ministra ha detallat que el seu ministeri portarà la vareniclina a la pròxima comissió interministerial de preus, que se celebra demà dilluns, en l'últim pas perquè sigui possible el seu finançament com a medicament per a la deshabituació de tabac.

 

Carcedo ha assegurat que "és qüestió ja de setmanes que entri en la cartera de serveis" i ha recordat que els metges de l'atenció primària tindran un protocol de prescripció dels pacients en tractament i orientació mèdica per a la deshabituació del tabaquisme.

 

Reclamació mèdica i científica

El Comitè de Prevenció del Tabaquisme, que aglutina una quarantena de societats científiques i mèdiques, porta dues dècades reclamant que el tractament de l'addicció a la nicotina ha de formar part de la cartera de serveis d'atenció primària, ja que es considera un tractament adequat que pot multiplicar fins per 10 les possibilitats de deixar de fumar amb èxit, si es compara amb l'esforç personal aïllat del fumador sense suport professional.

 

Segons el parer dels professionals que lluiten diàriament en els ambulatoris contra aquest greu problema de salut pública, l'administració sanitària no ha de témer pel cost del finançament d'uns productes que són eficaços, i només utilitza un 3% del total per a fumadors cada any, cosa que en demostra la idoneïtat en experiències de finançament a Navarra o programes pilot a Catalunya.

 

Preocupació pels vapejadors

La ministra Carcedo, que acaba d'impulsar una campanya de publicitat en contra del consum de tot tipus de productes del tabac, està preocupada també amb els efectes del consum de cigarrets electrònics i vapejadors.

"El que ens trobem amb aquests nous productes de vapejar és que no som només davant un dany a mitjà o llarg termini, com amb el tabac tradicional."

En referència a les notícies que arriben des dels Estats Units, on les autoritats han declarat una "epidèmia" pels e-cigs, que estan provocant pneumònies severes i fins i tot morts entre la població jove.

 

La ministra rebutja les tesis de multinacionals com Philip Morris que comercialitzen els que anomenen "productes sense fum" i que es venen com a ajudes per deixar de fumar.

 

Carcedo defensa una millora de la qualitat de l'aire i una sanitat universal:

"El que proposem a la ciutadania --és pel que estem lluitant i és la nostra responsabilitat--, és que volem que es respiri aire net, no aire amb altres contaminants diferents, nous contaminants sobre els quals hi ha molta incertesa i seriosos dubtes sobre la seva innocuïtat per a la salut."

 

Carcedo recorda que el seu ministeri està treballant amb la idea de modificar la llei del tabac i que "quan hi hagi un govern operatiu en plenitud de funcions" procediran a regular els nous productes vinculats al vapeig, llocs de consum i publicitat.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut