La sanitat pública finança un fàrmac per deixar de fumar que promet resultats en 25 dies

Asseguren que el Todacitan redueix la síndrome d'abstinència i la sensació de plaer que produeix el tabac amb l'avantatge que té pocs efectes secundaris

La sanitat pública finança des d'aquest mes de febrer un medicament per deixar de fumar en 25 dies. El Todacitan, que té com a principi actiu la cisticina, una substància d'origen vegetal, es converteix en l'únic tractament per a deshabituació del tabaquisme reemborsat amb fons públics.

Omple el buit que van deixar altres medicaments que la sanitat pública finançava des del 2020. Durant tres mesos el sistema públic no ha tingut a la seva cartera cap medicament per deixar de fumar.

El Zyntabac --amb el bupropió com a principi actiu--, es va retirar l'octubre del 2022 per problemes de distribució, i el Champix -- amb vareniciclina--, es va deixar de subvencionar el juliol del 2021 perquè contenia N-nitrosovareniciclina --una substància potencialment cancerígena--, amb nivells per sobre dels permesos per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). 

El Todacitan es podia comprar des de fa un any a les farmàcies per 198 euros, que ara estaran subvencionats per la Seguretat Social. L'objectiu del fàrmac és reduir la síndrome d'abstinència i la sensació de plaer que produeix el tabac, amb l'avantatge que té pocs efectes secundaris

Deixar de fumar en 25 dies

Per accedir al medicament amb recepta mèdica subvencionada per la sanitat pública, els pacients han d'estar inclosos en un programa de suport (individual o grupal) de deshabituació al tabac a les comunitats autònomes o mutualitats. Els que hi vulguin participar han de complir els requisits següents: motivació expressa de deixar de fumar que es pugui constatar amb un intent l'últim any i pacients amb alt nivell de dependència, 10 cigarretes o més al dia.

El tractament consisteix en la presa de sis comprimits al dia (un cada dues hores) durant els tres primers dies, període en què es pot fumar. Del quart al dotzè, una pastilla cada 2,5 hores i ja s'ha d'haver deixat el tabac, i a partir del tretzè dia, es va reduint la dosi fins al dia 25.

Només es finançarà un intent a l'any per pacient que vulgui deixar de fumar amb suport farmacològic. Cada prescripció es realitzarà per a un envàs que equival a 25 dies de tractament, i es dispensarà pel sistema de recepta electrònica.

 

Suport professional i mèdic

La notícia ha estat ben rebuda des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) i el Comitè Nacional de Prevenció al Tabaquisme (CNPT). El pneumòleg Carlos Rábade, coordinador del grup de tabaquisme de Separ, ha dit que la tolerància d'aquest tractament és alta, i també la satisfacció dels pacients "amb percentatges molt elevats" d'abandonament de l'hàbit.

"Ara és molt més senzill ajudar-los, perquè els podem oferir un tractament al qual poden accedir més fàcilment. És una cosa que feia temps que esperàvem". Afegeix que "la taxa d'èxit en pacients que volen deixar de fumar és molt més gran quan ho fan seguint un tractament pautat i amb suport professional", ha dit el pneumòleg.  

Des de Catalunya, els experts en la lluita contra el tabac també havien reclamat el finançament de tractaments per deixar de fumar després de demostrar-ne l'eficàcia.

El 35% dels fumadors que van participar en el programa pilot de la Generalitat "Si no hi tornes, te'l tornem" van aconseguir deixar l'hàbit. Aquest pla pilot es va dur a terme l'any passat a les comarques del Pla de l'Estany, l'Urgell i el Montsià, amb 635 persones, a les quals es va finançar el tractament.

Segons l'OMS, el tractament farmacològic (amb xiclets o altres productes) reduiria el 25% de les morts produïdes per tabaquisme en 25 anys.

El tabaquisme és la principal causa de mort evitable, segons l'OMS. Cada any moren a Espanya 56.000 persones a conseqüència de la seva addicció al tabac, de les quals prop de 10.000 a Catalunya, segons les últimes dades oficials publicades l'any passat.

ARXIVAT A:
SalutTabac
Anar al contingut